Hírek

2008.05.29. 02:29

Raúl Castro névjegye

Sitke (edz) - Az elmúlt évtizedekben számos híres ember megfordult a szállodává alakított kastélyban. 1982-ben írták alá a szerződést, amely szerint 50 évre ingyenes bérletbe kapták a kastélyt.

Erős D. Zoltán

A kezdet nagyon nehéz volt, idézi fel a több mint negyed évszázaddal ezelőtti időket Kovács Ferenc. 1982 augusztusában költöztek ide Budapestről. Akkor a kastélynak egyetlen épkézláb része volt, a tornateremként használt díszterem. Ebben lakott a két család, együtt a gyerekekkel. A válaszfal egy szekrénysor volt. Nomád körülmények között éltek, s rengeteg olyan problémát kellett megoldaniuk, amelyekkel városi emberként korábban nem is találkoztak. A lakás kialakításával párhuzamosan tizenkét vendégszobát hoztak létre. A baráti család azonban nem bírta a megpróbáltatásokat, ezért egyedül kellett továbbvinni-ük a dolgokat.

1983. május 13-án volt a hivatalos megnyitó, Dala József mondott avatóbeszédet. Május 29-én fogadtak - már a hivatalos engedélyek birtokában - először vendégeket. Ez azért is emlékezetes, mert a 24 helyre 40-en érkeztek. Így 16-an kénytelenek voltak a nagyteremben aludni. Igaz, előzetesen tudták, hogy lesz, akinek többágyas szobában kell majd aludnia, ám arra nem gondoltak, hogy ennyien lesznek együtt. Ennek ellenére jól érezték magukat, amit mutat, hogy közülük többen ma is visszajárnak Sitkére.

Dr. Bors Zoltán segített, ahol tudott, mindent megtett azért, hogy se fizikai, se jogi akadályai ne legyenek céljaik megvalósításának. Kovács Ferenc emlékszik arra, még az is előfordult, hogy egy vendéglátással kapcsolatos minisztertanácsi rendeletben nevesítve szerepelt, hogy ez a sitkei kastélyfogadóra nem vonatkozik. A megyei tanács részéről sokat segített még dr. Tóth József is. Az ügyet támogatta dr. Banga Lajos, az OTP helyi vezetője, aki azt is megtette, hogy elvitte Sitkére az akkori országos OTP-vezért. Aki aztán kedvező tapasztalatai alapján engedélyezte, hogy az akkor plafonnak számító kétszázezer forint helyett háromszázezer forint rendkívüli kölcsönt kapjanak. A tőkehiány végig jellemezte a vállalkozásukat, sosem volt annyi pénzük, hogy egyszerre készre csinálják az épületet, s korszerűsítsék az eszközállományt. Folyamatosan, a bejövő pénzeket visszaforgatva fejlesztettek, ezt teszik ma is.

Akkor más világ volt, hiszen Sopron és a Balaton között Sümegen volt egy turistaszálló, Sárváron egy minimotel, s itt jelentkezett pluszlehetőségként a sitkei kas- télyfogadó. Nem volt ritka a 100 százalékos foglaltság, s az is előfordult, hogy még a saját lakásukat is ki kellett adniuk a vendégeknek.

A rendszerváltáskor automatikusan a helyi tanácsok kapták meg a kastélyprogramban is szereplő kastélyok tulajdonjogát. Így a Kovács család a sitkei önkormányzattól vásárolhatta meg az épületet.

Az elmúlt negyedszázadban a szállodaiparnak egy külön szegmense volt a szerelemturizmus. Amikor házas emberek, férjes asszonyok nem a párjukkal vonulnak szállodába egy-két vagy több éjszakára. Hogy az ilyen párkapcsolatból mi alakulhat ki, azt jól példázza a következő történet. A napokban felhívta Kovács Ferencet valaki, aki a fogadó első vendégei között volt, s azóta is rendszeresen vissza-visszatért Sitkére. Elmondta, most veszi el feleségül azt a hölgyet, aki partnere volt a korábbi kiruccanásokon. Miután korábbi kapcsolatuk véget ért, ezért úgy döntöttek, egybekelnek, s Kovács Ferencet kérték fel esküvői tanúnak.

Sok híres ember volt a fogadó vendége, például a minap elhunyt színművész, Raksányi Gellért. Aki vagy másfél évtizede már úgy írt be Kovácsék vendégkönyvébe, hogy a néhai Raksányi Kutyu. Számos vezető politikus is megfordult Sitkén. Miniszterelnökök, köztársasági elnök, de három napon keresztül a fogadóban lakott a mai kubai vezér, Raúl Castro is. A névjegykártyáját Kovács Ferenc ma is őrzi. Emlékszik arra is, amikor átadta, azt mondta, ha Kubában jár, feltétlenül hívja fel. Vajon hogyan reagálna ma Raúl Castro, illetve környezete egy ilyen telefonhívásra?

Sok rockzenész is visszatérő vendég. Közülük Balázs Fecó már szinte hazajár Sitkére. Hozzá Kovács Ferencet már korábban barátság fűzte, ami akkor kapott új tartalmat, amikor egy koncertkörút során Sitkén lakott a Korál együttes. A fogadós hívta fel a zenész figyelmét a kápolnára, s született meg aztán a sitkei rockfesztivál gondolata. Ennek bevételéből megújulhatott az épület, s számos kulturális és sportesemény valósulhatott meg támogatásukkal.

A védett személyek látogatása előtt mindig átvizsgálják az épületet. A tulaj egy ilyen alkalommal azt találta mondani a biztonságiaknak: az érintett személy már rég nem lesz miniszter, amikor ő még mindig fogadós lesz. Az élet Kovács Ferencet igazolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!