Hírek

2008.05.05. 02:28

Szakellátások egy helyen

Vasvár - Önálló kistérségi járóbeteg-központ kialakítását tervezi a hegyháti kisváros önkormányzata. A projekt megvalósulása nagymértékben megkönnyítené a térség lakóinak egészségügyi ellátását.

Bajdó Bettina-Vojnovics Viktória

Sikeres pályázat esetén a Hegyhát szívében egy helyen kaphatnának megfelelő ellátást a belgyógyászati, a bőrgyógyászati, a reumatológiai, a nőgyógyászati, az ideggyó- gyászati problémákkal küszködők, valamint a gyerekek. A központ létrejöttével a Vasváron már meglévő szakellátások is egy helyen vehetők majd igénybe, de további szükséges szolgálatokkal is kiegészülnének az eddigiek.

A központ felépülését követően a betegeknek tehát már nem kell messzebbre utazniuk, ha sebészeti, szemészeti, ortopédiai, urológiai, allergológiai, pszichiátriai gondjaikat szeretnék kezeltetni, ugyanis az új központban helyet kapnának e szakellátások is, továbbá ultrahang-diagnosztika, onkológiai gondozó és pszichiátriai gondozó is működne eztán Vasváron. Jelenleg egyébként mindössze heti 32 órában vehetik igénybe a szakorvosi szolgáltatásokat a térség járóbetegei, ami a központ kialakításával heti 200 órára emelkedne, így nemcsak az elérhető szakellátások, hanem a rendelési, rendelkezésre állási idő is jelentősen bővülne.

Az egyeztetések a jelenleg szolgáltatást nyújtó szakmai rendelőintézetekkel már lezajlottak, a tervek elkészültek, a képviselő-testület pedig a projekt megvalósítása, a pályázat beadása mellett döntött, annak ellenére, hogy a mai egészségügyi helyzet ismeretében számos kétség merült fel az intézmény működésének későbbi finanszírozásával kapcsolatban.

V. Németh Zsolttól, a város polgármesterétől megtudtuk, hogy a tervezett beruházás az egykori mozi épületének átépítésével valósulna meg, itt egy közel ezerkétszáz négyzetméter alapterületű egészségügyi intézmény jöhetne létre. Az átépítés 276 millió forintot emésztene fel, ebből az összegből a meglévő épületet újítanák fel, alakítanák át a leendő funkciónak megfelelően. A központ működéséhez szükséges orvosi berendezések beszerzéséhez további 55 millióra lesz szüksége a városnak, emellett 12 millió forintra rúgnak a projektmenedzsment, a kommunikáció, valamint az előzetes tanulmányok és a felmérési dokumentációk költségei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!