Hírek

2008.05.07. 02:29

Tiltakozó polgárok

Kőszeg - Nem szeretnének zajt, nagy forgalmat, a zöldterület megszüntetését. A Petőfi tér lakói tiltakoznak a város fejlesztési koncepciója, Kőszeg kereskedelmi központjának kialakítása ellen.

Némethy Mária

A Városmajor helyett a Petőfi teret és annak környezetét, a hajdani vásárteret jelölte ki a város vezetése Kőszeg kereskedelmi központjául. A koncepció szerint 3 ütemben épülne ki itt egy hipermarket, ide kerülne a buszpályaudvar, a mentő- és tűzoltóállomás, a kistérségi járóbeteg- és a kőszegi egészségügyi alapellátást kiszolgáló rendelőintézet, valamint egy kiskereskedelmi központ is. Első lépésként az új sportcentrumot építenék fel a lakótelepnél, a Gábor Áron utca és a Balog iskola között.

A Petőfi tér lakói mindez ellen tiltakoznak. Azért, mert a város testében lévő jelentős zöldfelületű sportterületet számolnának fel, mert a beruházás célterülete a műemléki védelem alatt álló Szent Lénárd-kápolna és annak műemléki környezete. A Petőfi tér mindig is jelentős tömegű beépítéstől mentes vásártér volt, írják a lakók, attól tartva, hogy most utcává válhat. Idegen testként Kőszeg kisvárosias és kertvárosias környezetében megjelenik egy nagy forgalmat vonzó, trapézlemezes, 5000 négyzetméteres hipermarket a maga 2-3 emeletes tömegével, miközben a szűkre szabott utcahálózatot a környező települések forgalma lehetetleníti majd el! A hipermarket és az új kiskereskedelmi egységek megölik a túl közeli Fő tér kis üzleteit, tönkreteszik a vállalkozásokat, amelyek nem tudnak versenyezni a multival, miközben rezsijüket a műemlék épületük felújítása is terheli. Ez tipikusan városszéli elhelyezést kíván, jó messze a Fő tértől, lásd Székesfehérvár, Plaza esete - érvelnek a levélírók.

Az ide áttelepítendő buszpályaudvar és a bevásárlóközpont forgalma szétfeszíti a történelmi utcahálózatot, a város körüli sáncrendszeren létrejött Sánc utca, Sáncárok utca és Petőfi tér léptékét... Nem befektetőellenes megfontolásból, csakis a szerencsétlen helykiválasztás miatt kérjük, hogy ha új funkciót kap is a sporttelep, akkor is legyen jelentős zöldfelületi jellegű. A Petőfi tér mindig is maradjon tér, nem Petőfi utca egy hipermarket körül... - írják levelükben a tér lakói, akik javasolják, hogy a tervezett beruházás- és bontási engedélyezés gyors lefuttatása előtt ideiglenes műemléki védelem alá mit helyezzenek itt.

- Ez az egész még csak egy elképzelés, koncepció, a lakosság megkérdezése nélkül nem születik döntés az ügyben - reagál a levélre Huber László polgármester, aki nem hallgatja el: csak a szigorú zaj- és környezetvédelmi előírásoknak megfelelő létesítmények épülhetnének fel, s pozitív hozadéka is lenne az ügynek. Az egyik: a terület felértékelődne, a város kereskedelmi, egészségügyi központja körül ez óhatatlanul bekövetkezik. A másik: sok száz kőszegi család gondja megoldódna, mert a buszpályaudvar áthelyezésével a buszközlekedés áttevődne a nagyon leterhelt Munkácsy, Liszt, Kossuth utcákból. Preininger Ferenc, a pénzügyi bizottság elnöke is úgy véli: a koncepciót újra át kell tekinteni.

A városban a sportpálya megmentésére hamarosan aláírásokat gyűjtenek.

Kőszeg - Nem szeretnének zajt, nagy forgalmat, a zöldterület megszüntetését. A Petőfi tér lakói tiltakoznak a város fejlesztési koncepciója, Kőszeg kereskedelmi központjának kialakítása ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!