Hírek

2008.05.30. 02:29

Új videokontroll

Térségi körkép (al) - Vas megyében három helyen szereltek videokamerát vasúti átjáróban a sorompóra. A rendőrség és a vasúttársaság a rongálásokat szeretné megelőzni ezzel az újítással.

Angyal László

Stangl Imre, a MÁV Zrt. Biztonsági Igazgatóság szombathelyi területi vasútbiztonsági osztályának vezetője emlékeztetett rá, hogy két évvel ezelőtt Kecskeméten találkoztak először a találmánnyal. Egy évvel később helyeztük próbaüzembe Zalalövőn a készüléket, mert akkor ott évente harmincszor vitték el a sorompót. Egyébként tavaly 110 alkalommal rongálták meg a sorompókat a három megye területén. Az esetek mintegy fele a három legforgalmasabb úton (a 8-ason, a 84-esen és a 86-oson) történt. Időközben az ombudsman állásfoglalását is kértük arról, miként lehet jogszerűen felhasználni kamera által rögzített adatokat. Az átjárókban felszerelt kamerák működési elve egyszerű: amikor a lámpa pirosra vált, a kamera bekapcsol. Amennyiben nem történik rongálás, a következő alkalommal rögzített felvétel törli az előzőt. Ha a sorompót letörik, ezt érzékeli a rendszer, és a megörökített eseményt elraktározza. Mivel a videón rendelkezésre álló adatok kezelését a rendőrség végzi, ennek szabályairól együttműködési megállapodást kötünk az illetékes rendőrkapitánysággal. A héten a Sárvári Rendőrkapitányságon megszületett a megállapodás, majd három helyen (Répcelaknál, Hegyfalunál és Jánosházánál) üzembe helyeztük a sorompókra szerelt kamerákat, s erről a videokontroll jelző táblával értesítettük a közlekedőket.

Tendli István, a Sárvári Rendőrkapitányság közlekedési osztályának vezetője elmondta: a legtöbbször kora reggel vagy éjjel törik le a sorompókat, amikor az esetnek nincs szemtanúja, ezért eddig szinte lehetetlen volt felderíteni a rongálót. A rendőrség azt várja a kamerás rendszertől, hogy visszatartja a kamionosokat attól, hogy áthaladjanak a tilos jelzésen.

Stangl Imre hozzátette: a vasúttársaság - miután megszületett a Szombathelyi Rendőrkapitánysággal az erről szóló együttműködési megállapodás - a megyeszékhelyen, a körgyűrűn, a körtési vasúti átjáróban helyezi ki a kamerára figyelmeztető radarkontroll táblákat. Régiónkban Lentiben lesz még kamerás sorompó.

A szakemberek arra számítanak, hogy az M7-es átadása után ez utóbbi helyen radikálisan csökkenhet a kamionforgalom, ezért elképzelhető, hogy - mivel a rendszer mobil - később egy másik átjáróba helyezik át a kamerákat.A Sárvári Rendőrkapitányság és a MÁV Zrt. együttműködési megállapodást kötött a héten

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!