Hírek

2008.06.23. 02:27

Hulladékhalmok

Megyei körkép (edz) - Vas megye 190 települése nem része egyetlen megvalósítás alatt álló hulladékgazdálkodási projektnek sem. Pedig a megyében is akadna tennivaló bőven.

Erős D. Zoltán

Ezen a helyzeten kíván változtatni a Nyugat-dunántúli Hulladékgazdálkodási Projekt, amely a hulladék korszerű elhelyezéséhez akarja megteremteni a feltételeket. A szakemeberek ennek a mikéntjét is kidolgozták, ám a megvalósításhoz egyelőre hiányzik a pénz.

A projekt keretében Szombathely térségében egy regionális, nem veszélyes hulladékok elhelyezésére szolgáló hulladéklerakó épülhet.

Ugyancsak Szombathely térsége van kiszemelve egy hulladék-előkezelő központ létesítésére. Ez több egységből állna. Része lenne egy - évi 13 ezer 500 tonna kapacitású - válogatómű, amely az anyagában hasznosítható, szelektíven gyűjtött hulladékok ipari felhasználásra történő előkészítését végezné. Egy másik elem, a mechanikai előkezelőmű végezné az évi 60 ezer tonna vegyesen gyűjtött hulladék mechanikai előkezelését. Az anaerob erjesztőben évente 20 ezer tonna, biológiailag lebomló szerves hulladékok kezelésére, valamint a keletkező gáz energetikai hasznosítására nyílik lehetőség. Az anaerob erjesztőből kikerülő, 80-85 százalékban lebomlott száraz maradékot pedig aerob körülmények között utóérlelik.

A projekt célul tűzte ki azt is, hogy valamennyi érintett településen szelektív gyűjtőszigeteket alakítanak ki. Az ezernél nagyobb lélekszámú településeken meg akarják oldani a házaktól való szelektív gyűjtést.

A településeken gyakran okoz gondot az építési törmelékek elhelyezése. Ezért a projekt területén építési törmelék fogadására alkalmas, kistérségi előkezelő-helyeket alakítanak ki. Szombathely, Körmend, Kőszeg, Vasvár, Sárvár, Szentgotthárd, Csepreg és Répcelak térségében lenne ilyen egység. Ezeken a megfelelő mennyiség összegyűjtése után a hulladékot a projekt keretében beszerzett mobil eszközökkel feldolgozzák, és az előkezelt hulladékot útalapok építésénél és feltöltéseknél fogják felhasználni.

Kőszegen az ottani közszolgáltató már működtet egy építési hulladékot feldolgozó egységet, amely osztrák-magyar együttműködés keretében pályázati pénzek bevonásával valósult meg.

A nagytérségi hulladékgazdálkodás bevezetésével a 182 korszerűtlen hulladéklerakót megszüntetik. A régi lerakók környezeti veszélyforrásának csökkentése megköveteli a jelenlegi szabályozások és határértékek szerinti felmérést, lefedést és rekultivációt.

A jelenleg érvényes szabályozás szerint teljes körű környezetvédelmi felülvizsgálat alapján elkészített és engedélyeztetett rekultivációs vagy felszámolási terveket követve kell a lerakókat megszüntetni. Mivel a tervezett projekt részben uniós forrásból valósulna meg, ezért abba csak olyan lerakó rendezése kerülhet be, amely állami vagy önkormányzati tulajdonú területen található.

A projekt megvalósításának előkészítése során ezen körülményre fokozott figyelmet kell fordítani, és az érintett önkormányzatoknak időben lépéseket kell tenniük az olyan lerakók területének megszerzésére, amelyek magántulajdonban vannak. Amennyiben ez nem vezet eredményre, akkor a terület tulajdonosának a kötelessége lesz a lerakó felszámolása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!