Hírek

2008.06.06. 02:28

Kiemelkedően jó felderítési arány

Sárvár (edz) - A városban és a környékén az idegenforgalom miatt kiemelt jelentősége van a közbiztonságnak. Tavaly nem voltak kirívó esetek, amiben szerepe van annak, hogy a sárvári rendőrök hatékonyan tevékenykednek.

Erős D. Zoltán

A pozitív megállapítások annak ellenére igazak, hogy a kapitányság területén elkövetett bűncselekmények száma az előző évhez képest csaknem duplájára emelkedett. A statisztika azonban híven tükrözi a helyzetet. Ugyanis egy, a szerzői és a szomszédos jogok megsértése miatti eljárásban összesen 874 jogsértést állapítottak meg. Ez csaknem teljesen megegyezik a 2006-ban elkövetett összes bűncselekmények számával. Ez a tény alaposan eltorzította a mutatót, amit jól érzékeltet az a tény is, hogy ezzel egy időben párhuzamosan a város területén elkövetett jogsértések száma 467-ről 368-ra csökkent. 


Grafika: Kelemen Attila

A személy elleni bűncselekményeken belül legnagyobb arányban a szándékos testi sértések fordultak elő. A számuk tavaly 27-ről 33-ra növekedett. Ebből tíz vont eljárást maga után a város területén.

A kapitányság emberkereskedelemben folytat nyomozást helyi elkövetők ellen, akik több lányt prostitúcióra kényszerítettek. A házasság, család, ifjúság, nemi erkölcs elleni deliktumok tavaly az össz bűncselekmények 1,4 százalékát tették ki. A városi rendőrkapitányság kiskorú veszélyeztetése miatt 11 esetben indított eljárást, ebből kettőt Sárvár területén.

A közrend elleni bűncselekményeken belül harmincegy esetben kellett a sárvári rendőrkapitányságnak eljárnia. Ezek a cselekmények továbbra is a szórakozóhelyekhez kapcsolódnak, s többségében ittasságból eredő céltalan randalírozás a megnyil- vánulási formája.

Sárváron tavaly 17 esetben derült fény kábítószerrel való visszaélésre. Ez a 2006-ban regisztrált 23 jogsértéshez képest csökkenést mutat. Ez azonban nem azt jelenti, hogy kevesebb lenne a kábítószerező, hanem inkább arra utal, hogy a terjesztők és a fogyasztók a korábbiaknál jóval óvatosabbak. Ennek ellenére több olyan személy került a rendőrség látókörébe, akik terjesztéssel foglalkoznak. Ezeknek a csoportoknak a bűnügyi feldolgozása folyamatos.

Prognosztizálható, hogy a jövőben növekedhet a kábítószerrel való visszaélések száma, mivel a leginkáb érintett fiatalkorúak, illetve a fiatal felnőttek egy része a társadalmi és rendőri megelőző tevékenység ellenére a drogfogyasztást még mindig divatként fogja fel.

A gazdasági bűncselekményeknél kismértékű csökkenés volt érzékelhető. A 2006. évi 25-tel szemben tavaly 23 ilyen esetre derült fény. Ezeknek döntő hányada továbbra is a bankkártyával való visszaélés volt.

Az elkövetők a bankkártya megszerzése után a legközelebbi helyen rövid időn belül, mielőtt a tulajdonos még letilthatná, leveszik a számláról a pénzt. Úgy, hogy az arcukat eltakarják, így gyakorlatilag felismerhetetlenek, azonosításuk szinte lehetetlen. Az ilyen esetek megelőzése érdekében fokozott óvatosságra van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!