Hírek

2008.06.05. 02:28

Krémes kérdések

Szombathely (ni) - Az Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola harmincegy sütő-cukrász technikusa adott számot tegnap gyakorlati tudásáról.Azt is figyelték, hogy ki milyen tisztán dolgozik, rendet tart-e a munkapulton

Nagy Ildikó

Mint minden munkánál, itt is fontos volt az előkészület: a tanulóknak először a tételen szereplő finomság gyártmánylapját kellett elkészíteniük. A receptet illik fejből tudni, ám a hozzávalók mennyiségét pontosan ki kellett kalkulálni, és a munka során alkalmazott technológia részletezése is feladat volt. A gyakorlati vizsgát Orosz Mária, az Állami Technikusminősítő Bizottság elnöke, valamint Somogyi Miklósné, a Príma cukrászat vezetője felügyelte. Mint elmondták, az értékelésnél nem csak a végeredményre koncentráltak: azt is figyelték, hogy ki milyen tisztán, milyen tempóban dolgozik, rendet tart-e a munkapulton. Azt azért ők is elismerték, hogy a tegnapi fülledt meleg nem kedvezett az amúgy is 40 Celsius-fokos műhelyben ügyeskedő fiataloknak, hiszen a karamell és a különböző krémek is hamar megadták magukat .

Ottjártunkkor Nagy Edina épp a második csokimázat készítette a tortájára, a krémes tésztája pedig a hűtőben pihent. A sütőipari műhelyben Tompa Attila Mindszenty-kalácsot és uzsonnarudat sütött. A végzős fiatalember nem rettent meg a feladattól, hiszen tudását számos szakmai versenyen bizonyította már. Legutóbb osztálytársával, Biró Ildikóval a csicsókás zsemléről írt dolgozatukkal a Csapó Dániel Országos Tudományos Diákköri Emlékverseny első helyén végeztek.

Az islerek, pozsonyi kiflik, ropogós péksütemények, a gyönyörően feldíszített torták alkotóira vár még egy megmérettetés: a holnapi elméleti vizsgán is bizonyítaniuk kell szakmai rátermettségüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!