Hírek

2008.07.24. 02:28

Bővül a szolgáltató

Körmend - Bővül a Szocális Szolgáltató és Információs Központ tevékenységi köre. A tervek szerint az ellátáshoz már nemcsak a városi, hanem a térségi lakosok is hozzájuthatnának.

Bajdó Bettina

- Az önkormányzat már tavasszal nekifogott a tervek megvalósításának - folytatta az aljegyző -, s megvásárolta a Thököly utcai épület szomszédjában levő ingatlant, mivel a bővítés során új ellátóhelyeket szeretnénk kialakítani. A Nyugat-dunántúli Operatív Programban megjelent Szociális infrastruktúra és szolgáltatások fejlesztése című pályázaton indul el az önkormányzat, hogy a fejlesztéshez szükséges pénzt előteremtsük. Épület-felújításra, bővítésre, akadálymentesítésre lehet pályázni, illetve gépek, berendezések, eszközök beszerzésére, modernizálására. A pályázat benyújtási határideje augusztus 15., s a város hatvanmillió forintot szeretne nyerni, ehhez 6,6 millió saját erőt kell biztosítani.

Az aljegyző hozzátette: ha sikerrel pályáznak, akkor a pénz egy részét (42 millió forintot) az épület át-alakítására, fejlesztésére költik, a többiből az eszközparkot fejlesztenék.

- Szeretnénk egy kilencszemélyes kisbuszt vásárolni, mellyel a fogyatékkal élőket szállítanánk a térségi településekről Körmendre - fűzte hozzá Gombásné Nardai Ibolya. - Jelenleg a fogyatékosok nappali intézetében csak körmendieket tudunk ellátni, a fejlesztés megvalósulásával szeretnénk a kistérségben élőknek is segíteni. Már felmértük az igényeket, így tudjuk, hogy hány új ellátottra számíthatunk. A férőhelyeink már most is folyamatosan telítettek, s a bejutásra várakozók száma is mindig tíz fölött van. A bővítésre vonatkozó ütemtervet úgy állítottuk össze, hogy a pályázat elbírálása után azonnal neki tudunk állni a munkának.

A szakemberek a fogyatékkal élők ellátására vonatkozó igények felmérése mellett a házi segítségnyújtó rendszer iránti szükségletre is rákérdeztek. Eddig 16 település jelezte, hogy szükségük lenne olyan szakemberekre, akik megoldanák az idős, beteg emberek otthoni gondozását. Mivel a kezdeményezés népszerű, az önkormányzat - a szükséges engedélyek beszerzése után - 2009. január 1-jétől ezt a szolgáltatást is szeretné garantálni a kistérségben élőknek.

Kérdésünkre, hogy a települések vezetői mit szóltak a szolgáltatás bővítéséhez, az aljegyző így válaszolt: - Először mindenki örült a kezdeményezésnek. A települések azonban szorult anyagi helyzetben vannak, ezért a polgármesterek ma elsődlegesen nem erre a feladatra koncentrálnak. A mi feladatunk az, hogy rá-irányítsuk a figyelmüket a szociális terület fontosságára, meggyőzzük őket, hogy a településeik lakossága elöregszik, és egyre nagyobb szükség van a rászorulók gondozására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!