Hírek

2008.08.27. 02:27

Egy napoletano Pannon-Savariában

Szombathely - Már a dél-olaszok is tudják, hogy történelmi karnevált rendeznek egy magyar városban. Legalább egymilliónyian láthatták azt a tízperces filmet, amit dr. Antonio Pagano milánói főügyész készített.

Kozma Gábor

Nem csak tartja, le is írja, de mint megjegyzi, még senki sem perelte be. Tudja, nálunk inkább az megy, hogy az igazságot kényelmesebb elhallgatni , folytatja a rendkívül izgalmas témát az egyik szombathelyi szálloda halljában. Kint dobpergés, javában tart a karnevál. Amihez Pagano, magyarul Pogány úrnak jelentős köze van. Igen, igen, nagyon szeretem ezt a várost és rendezvényeit, különösen a karnevált. Forgattam úgy két éve egy tízperces filmet róla, amit bemutattak egy dél-olasz televízióban. Becslések szerint egymilliónyian láthatták, hogy római kori jelenetekben is gazdag eseménysor zajlik egy magyar városban.

A film jelentős sikert ért el, nem kevesen ennek nyomán keresték fel a vasi várost. Az a fura helyzet állt elő, hogy a remek római jelenetek révén többet tudunk meg Szombathelyen saját történelmi önmagunkról, mint otthon. Bár igaz, nálunk is vannak szép számmal hagyományőrző csoportok, de én itt érzem igazán a klasszikus római szellemet. Az önmagát történelmi napoletánónak (nápolyinak) tartó dr. Antonio Pagano szerint a karnevál minden évben kicsit más, de mindig gazdagabb . Neki a már említett római jelenetek tetszettek a legjobban, kiváltképp a légiók bemutatói. Mostani látogatásakor sem hagyta ki a történelmi témaparkot, és sajnálta, hogy vasárnap haza kellett utaznia. Így lecsúszott az aznapi felvonulásról. Sebaj, majd jövőre... Tetszik az a nép, amely így őrzi tradícióját. Én úgy dolgozom ezen, hogy lapomban mindig közlök írást napoletano nyelven... Úgy látom, hogy a magyarok és a dél-olaszok érzelmileg igen közel állnak egymáshoz. Egyébként is több köze van egy olasznak a magyarhoz, mint mondjuk a némethez, franciához. Hasonlóan érzünk, hasonló a lelkületünk. És bár az otthonunk is immáron közös, azért maradjanak meg hagyományaink.

A magyarok és a dél-olaszok érzelmileg közel állnak egymáshoz, fogalmazott dr. Antonio Pagano, hazánk nagy barátja és tisztelője

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!