Hírek

2008.08.07. 02:27

Egyensúlytalanság

Körkép - Az önkormányzatok jelentős része hajlamos arra, hogy működési bevételeit alul-, fejlesztési forrásait pedig túltervezze. Ez derül ki az Állami Számvevőszék tavalyi ellenőrzéseiből. Az önkormányzatok döntő része nem felkészült az EU-források fogadására

Erős D. Zoltán

Az ellenőrzések tapasztalatait összegezve a számvevőszék megállapította, hogy országosan az ellnőrzött önkormányzatok 90 százalékánál nem volt meg a kívánt egyensúly a bevételek és a kiadások között, a bevételek nem nyújtottak teljes körben fedezetet a költségvetési kiadásokra. A működési kiadások csökkentése érdekében az önkormányzatok egy jelentős része hajtott végre intézményi összevonást, átszervezést.

Az ÁSZ által ellenőrzött önkormányzatok 90 százaléka működési bevételeit alultervezte. A felhalmozási célú bevételek tervezésénél pedig fele részben történt túltervezés. Az ellenőrzött önkormányzatok kétharmadánál a felhalmozási célú bevételeket meghaladó mértékben tervezték a fejlesztési kiadásokat. Az Állami Számvevőszék megállapításai szerint az európai uniós forrá-sok igénybevételére és felhasználására a szabályozás vonatkozásában nem készült fel az ellenőrzött önkormányzatok döntő része, szervezettség tekintetében pedig mintegy ötödüknél voltak hiányosságok. Sok helyütt nem volt az európai uniós forrásokhoz kapcsolódó pályázatfigyelés, pályázatkészítés.

A szabályozási és a szervezési hiányosságok is közrejátszottak abban, hogy az ellenőrzött fejlesztési feladatok mintegy felének megvalósítása nem a támogatási szerződésben foglalt ütemezés szerint történt meg, s ilyen-olyan okból a szerződések mintegy felét módosították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!