Hírek

2008.08.09. 02:28

Hagyományok - megújul a vár

Kőszeg (nm) - A jövő év az engedélyek beszerzéséé, de 2010-től látható jelei lesznek a Jurisics-vár megújulásának. S ezzel még nincs vége. Az 1963-ban felújított vár ügyében újabb sikeres pályázatban bíznak Kőszegen.

Némethy Mária

- A pályázati döntésről az értesítés július 25-én érkezett meg, s 28-án már lezajlott az első egyeztetés a következő lépések megtételéről - közölte Huber László polgármester, aki részletezi: augusztus 27-éig pontos útvonaltervet kell készíteni a projekt megvalósítása érdekében. Az önkormányzatnak egy éven belül szükséges benyújtania a második fordulóra a kidolgozott pályázatot.

Mi minden változik meg majd Kőszegen?

- A Jurisics-vár fejlesztésével kiemelkedő vonzerőt teremtünk, a város turisztikai zászlós hajója lesz, hozzájárul a Kőszegre és a kistérségbe látogató turisták számának növekedéséhez - magyarázza a polgármester.

A terv szerint a várban látogatóbarát kiállítási tereket és interaktív kiállításokat hoznak létre, megfelelő installációval és modern technikai háttérrel, lesznek kiszolgáló- egységek (lift, akadálymentesítés, ruhatár, kávézó, ajándékbolt). Elválasztják a közművelődési célú helyiségeket és irodaterületeket a turisták által látogatott területektől, és az építészetileg és történelmileg értéktelenebb helyre helyezik át azokat. Így kerülnek az irodák az egykori Turistaszállóba, ennek emeletén két előadóterem is elfér. Az épület nagy termeit (lovagterem, árkádos pince) műszakilag és kialakításban a rendezvényturizmus céljaihoz (konferenciák, lovagi vacsorák, borkóstolók) igazodva kell fejleszteni. Mikor valósul meg mindez?

- 2010-ben már érzékelhető lesz a változás - válaszolta Huber László, aki bízik abban, hogy a vár megújításának első fordulója után sikerrel pályáznak majd másodszor is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!