Hírek

2008.08.06. 02:29

Káros takarékosság

Megyei körkép - Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) nemrég készítette el jelentését az önkormányzati kórházakban és bentlakásos szociális intézményekben az ápolásra, gondozásra fordított pénzek felhasználásáról.

Bajdó Bettina

Az ápolás, gondozás valamennyi eleme megtalálható a hazai egészségügyi és szociális szolgáltatások között, de ezek nem képeznek egységes rendszert sem az irányításban, sem a finanszírozásban, sem az ellátásban - derül ki a jelentésből. Az ÁSZ szerint a két ágazatot érintő közös kapacitásszervezés igényét támasztaná alá az is, hogy a szociális és egészségügyi intézmények tulajdonosai nagyrészt ugyanazon önkormány- zatok, amelyeknek feladata az ellátások megszervezése. Az egészségügyi ellátórendszer strukturális problémáinak, területi egyenetlenségeinek megoldásában az egészségügyi közszolgáltatások biztosításáért felelős szervezetek között azonban nincs olyan szereplő, amelynek feladata az egészségügyi ellátások térségi tervezése és összehangolása lenne. Hiányoznak az egymáshoz illeszkedő ágazati szakmai programok, fejlesztési stratégiák, az együttműködés szervezeti keretei, a kórházak szakmai programjai, fejlesztési elképzelései és a térségi egészségügyi programok közötti kapcsolat kidolgozatlan.

A felügyelő szerv megállapította, hogy a takarékossági intézkedések miatt alakultak ki visszásságok a rendszerben. Az ÁSZ szerint eredménytelenek voltak az ápolás és gondozás összehangolására az elmúlt években tett kormányzati intézkedések. A dokumentum szerint 2007-ben nem a kapacitások lefaragása miatt csökkent az ágykihasználtság tíz százalékkal az ápolásban és a krónikus ellátásban, hanem az előkészítetlen változtatások miatt. A számvevőszék rámutatott: az otthoni szakápolást végző szolgáltatások finanszírozására a fekvőbeteg-ellátáshoz képest egy százalékot fordított az Egészségügyi Alap. Az ország egyes térségeiben az igények ellenére egyáltalán nincs ilyen szolgáltatás.

Az ÁSZ javaslatot tett a kormánynak, hogy számoltassa be az egészségügyi, a szociális és munkaügyi minisztert az ápolási rendszer egységesítésének soron kívüli feladatairól szóló kormányhatározat végrehajtásáról, határozza meg az ápolási feladatok egységes rendszerének megteremtése, a rendszerben meglevő átfedések kiszűrése, az e célra fordított erőforrások ésszerű és átlátható felhasználása, valamint a szociális és egészségügyi feladatok összehangolása érdekében a tárcák által elvégzendő feladatokat.

A közel százoldalas összegzésben nagy hangsúlyt fektettek a szakértők a krónikus ellátás megszervezésének vizsgálatára. Megyénket itt külön, több helyütt jó példaként emeli ki a tanulmány. Például akkor, amikor a helyi, fenntartó önkormányzatok különféle elnevezésű és tartalmú dokumentumainak elfogadásáról, az egészségügyi ellátás, s ezen belül az ápolás, gondozás fejlesztésének stratégiai kérdéséről értekezik. A Vas Megyei Önkormányzat 2006-ban fogadta el a megye öt évre szóló egészségügyi szakmai fejlesztési programját, amelyben az egészségügyi ellátás mellett az ápolási, gondozási szükségletek összehangolásának szándékával a szociális feladatellátás bemutatása is teret kapott. Az ellátórendszer analízise szerint a krónikus ellátások egy része szociális intézményi funkciókra vonatkozik, és szűk az átmeneti, illetve tartós, bentlakásos szociális intézményi férőhely-kapacitás, éppen ezért magas a várakozási idő. Az aktív ágyak csökkentése terhére a krónikus ágyak növelése, az egészségügyi és szociális ellátási formák integrált létrehozása is szerepelt ebben a tervben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!