Hírek

2008.08.01. 02:29

Közös munka gyümölcse

Szombathely - Ötmilliárd forintos támogatást nyert a Nyugat-magyarországi Egyetem (NyME). A pénzből a Savaria Egyetemi Központ (SEK) több mint félmilliárd forintot kap, ezt főként infrastrukturális fejlesztésre fordítják.

Bajdó Bettina

- A terveinket továbbra is úgy alakítjuk, hogy azok illeszkedjenek Szombathely képébe, és figyelünk arra, hogy ne monumetális dolgokban gondolkodjunk, mivel igazodnunk kell az egyetemünk nagyságához - hangsúlyozta az elnök. - Azt is figyelembe kell vennünk, hogy nemcsak megépíteni kell egy új intézményrészt, hanem fenn is kell tartani. Ismert a felsőoktatás helyzete, s elrettentő példaként akadnak olyan intézmények, amelyekben nagy építkezésekbe kezdtek, s ott azóta is napi fenntartási gondokkal küzdenek.

Az elnök hozzáfűzte: a vezetők eltökélt szándéka, hogy a régióban tudásközpontot testesítsen meg az egyetem. A legutóbbi pályázaton, melyet az NyME és a SEK közösen adott be, közel ötmilliárd forintot nyertek. A pályázaton nyert összeget nem új építkezésre kapták az intézmények, hanem a meglévő infrastruktúra fejlesztésére. A pénzt az oktatást, kutatást, innovációt és a tanulást közvetlenül szolgáló épületek fejlesztésére, a laboratóriumok, a komplex hallgatói, oktatói, kutatói terek kialakítására költhetik. Ezenkívül információs és kommunikációs technológiai fejlesztésekhez is nyertek támogatást az intézmények.

- A sikeres pályázat az egyesülés első óriási nyeresége - emelte ki prof. dr. Gadányi Károly -, mert az új egyetem létrehozása nélkül nem nyerhettünk volna ennyi pénzt itt Szombathelyen, hiszen az ilyen pályázatokon általában nagy felsőoktatási intézmények a befutók. A pályázat kiírói nem akarták elaprózni a rendelkezésre álló 26 milliárd forintot, ezért néhány egyetem között osztották szét. Ebből több mint félmilliárd forint kerül Szombathelyre. Az összegből 505 millió forint jut a hallgatói, oktatói, kutatói célú infrasturktúra kialakítására, vagyis természettudományi vizsgálólaboratóriumot hozunk létre, nagy teljesítményű számítógépeket vásárolunk, fejlesztjük a Kövesligethy Radó Oktató Csillagvizsgálót, de jut pénz a tanszéki laboratóriumok megújítására és a pedagógusképző regionális oktató- és szolgáltatóközpont modernizálására is. Ehhez a pályázathoz kapcsolódva még 35 millió forintot kapunk infokommunikciós technológiai fejlesztésre.

A két intézmény közösen még 180 millió forintot kap a minisztériumi pénzből. Ebből a szervertermet bővíthetik, és az alapinfrastruktúrát fejleszthetik. Ez az összeg elegendő lesz a Neptun-rendszer új verziójára történő átállásra, a vezeték nélküli szélessávú internethálózat kiépítésére, valamint jut pénz a rendszer vírusvédelemére, a hálózatfejlesztésre, valamint az adatok biztonságos tárolására is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!