Hírek

2008.08.13. 02:27

Mentés a kútból

Hosszúpereszteg (al) - Az udvarán lévő kútba esett egy idős asszony. Miután a hat méternyi zuhanást épp bőrrel megúszta, a derékig érő jéghideg vízben állva, imára kulcsolt kézzel várt sorsára.

Angyal László

Három nappal az események után, a helyi Tar vendéglőben vagyunk, nem sokkal nyitás után. A helyi kocsmáros, Béla idézi fel a történteket.Mint ahogyan most, akkor is nyolc óra múlt néhány perccel, amikor a szemközt lakó Ida testvére, Marika sírva futott be hozzám. Azt mondta, azonnal telefonáljak a tűzoltóknak, mert Ida lent van a kútban. Először nem nagyon hittem neki, és azon morfondíroztam, hogy ha téves a riasztás, akkor majd engem vesznek elő a telefonhívás miatt. De annyira jajveszékelt, hogy végül tárcsáztam a tűzoltókat, akik rögtön értesítették a mentőket is. Miközben siettem át a szemközti házhoz, a helyi önkéntes tűzoltókat is próbáltam riasztani. Vezetőjük a polgármester, akinek azonban a telefonja ki volt kapcsolva (Horvátországban tartózkodott), a többiekről pedig tudtam, hogy mindannyian dolgoznak. Ida néni udvarán, a kút körül többen is álltak már akkor. Lenéztem, és megpillantottam őt, ott állt a derékig érő vízben, imára kulcsolt kézzel. Lekiabáltam. Ida, nem fázol? Hogyan kerültél te ide? Nem válaszolt semmit sem. Visszaszaladtam ide kötélért, hátha azzal sikerül majd kihúzni. Időközben Szombathelyről visszahívtak a tűzoltók, hogy megerősítsem a kútba esést tényét.

Itt tart az életmentés történetében, amikor a vendéglőből átsétálunk Ida néni házához. A zöld kapu zárva, csengetünk, de hiába, senki sem nyit ajtót. A kerítés fölött benézünk az udvarra, az ominózus kútból csupán egy betongyűrű látszik, vaslemezféle fedi a tetejét. Amikor másodszorra visszamentem, a szemközt lakó szomszédok hoztak létrát, kötelet, és végül közösen sikerült kiemelni Idát a kútból. Közülük hárman éppen most indulnak autóval , mutat a szemben lévő Trabantra.

Jöttünkre hárman szállnak ki az autóból. Egy idősebb és egy fiatalabb hölgy: Vera és Ildi, valamint egy kisfiú: Bence. Mindannyian ott voltak szombaton a kútnál, mint ahogyan az egyik szomszéd, Ernő, aki csatlakozik az út mellett álló csoporthoz. Gyorsan kiderül, hogy azon a reggelen két létrát is kerítettek. Az egyik rövid volt, a másik nem. Ida a mellé leengedett vastag kötélbe kapaszkodva fellépegetett a létrán egészen addig, amíg erős kezek le nem nyúltak érte, megragadták, s kiemelték a kútból

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!