Hírek

2008.08.08. 02:29

Orvosok, gazdák

Répcelak (wk) - Hosszú évek óta először nincs jogosult állatorvos a településen. A nemrégiben elhunyt dr. Henits Rajmond állatorvos halálával ugyanis megüresedett a poszt.

Kovács László

A répcelaki tájékoztatóra a főigazgató asszonyt elkísérte dr. Tóth Zoltán hatósági főállatorvos és dr. Remport Miklós is. A megjelentek egyperces néma csenddel emlékeztek a közkedvelt répcelaki állatorvosra, aki néhány hete súlyos betegségben hunyt el.

A régen nagy állattartási hagyományokkal bíró kisvárosban, ugyanúgy, mint országosan mindenütt, jelentősen lecsökkent az állattartó gazdák száma, manapság bizony már ritka dolog, hogy helyben van állatorvos. Az elmúlt hat hét helyi statisztikája is azt mutatja - összesen két-három hívás, három szállítás, és két szarvasmarha-megjelölés fordult elő -, hogy egyre kevesebb a feladat.

Az igazgató asszony elmondta: privát állatorvosi praxist bármelyik végzett szakember folytathat - ilyen orvos Répcelakon dr. Szórádi Tibor -, de vannak dolgok, állami közegészségügyi feladatok, melyeket kizárólag olyan jogosult állatorvos végezhet, amilyen Henits doktor volt. Ilyen orvos egyébként bármelyik állatorvos lehet, aki a gazdákkal kötött ellátási szerződések birtokában a hivataltól kérvényezi ezt, és megköti a szerződést. A jelenlegi kevés állattartó - szarvasmarhatartó például összesen kettő van Répcelakon - viszont nem ins- pirálja arra a magánpraxist folytató orvosokat, hogy ezt az - egyébként tagsági díjjal és egyéb költségekkel járó - engedélyt kiváltsák, ezért nem valószínű, hogy a közeljövőben ismét lenne jogosult állatorvos Répcelakon. A gazdáknak a közegészségügyi feladatok tekintetében - ilyen például a szállítás, a jelölés, az oltás - továbbra is Remport doktorra kell majd hagyatkozniuk, illetve dr. Grics Edvárddal szerződhetnek még, aki a húsz kilométerre fekvő Simaságon él.

A megbeszélésen olyan elhatározás született, hogy a gazdák tájékozottságának elősegítésére közzéteszik majd a környéken praktizáló összes állatorvos elérhetőségét, hogy problémájukkal mindig találjanak szakembert.

A kötetlen eszmecserén ezenkívül Dóczi Attila helyi közterület-felügyelő kérdésére szóba kerültek az elhullott állatok elszállíttatásával kapcsolatos teendők is. Az igazgató asszony elmondta: elvileg minden gazda köthetne - MVA tenyészetkód és ATEV azonosító szám birtokában - egy olyan szerződést, melyben harmincegyezer forint készenléti díj fejében rögzítik, hogy az elhullott jószágát minimális költséggel elszállítják. Amennyiben nem rendelkezik ilyennel, akkor a megsemmisítés teljes költsége - úgy 70-80 ezer forint - a gazdát terheli. Mivel az elhullás viszonylag ritka jelenség - legtöbbször évekig nem fordul elő -, a gazdák nagy része nem köt ilyen megállapodást. A közterület-felügyelő abban kérte a megyei vezetők segítségét, hogy hogyan lehetne ezt valamilyen módon a gazdákat segítve, összefogva, kistérségi szinten megoldani. A fő-igazgató asszony ígéretet tett arra, hogy ennek a kérdésnek utánajár, és erről a gazdákat tájékoztatni fogja.

Remport doktor a megbeszélés befejezéseképpen megnyugtatta a körzetbe tartozó gazdákat: szívesen áll mindenki rendelkezésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!