Hírek

2008.08.08. 02:27

Zenék és helyi hírek

Celldömölk (br) - A kisközösségi rádiók hallgatottságát kutatja tanítványai közreműködésével Velics Gabriella, a Savaria Egyetemi Központ médiatudományi tanszékének adjunktusa. A Rádió Cell hallgatóit áprilisban kérdezték meg.

Budai Rózsa

Három kisközösségi rádió működik Vas megyében: az őriszentpéteri Triangulum Rádió, a celldömölki Rádió Cell és a szombathelyi Berzsenyi Rádió. A hallgatói elégedettség vizsgálatához szükséges kérdőívet Velics Gabriella állította össze. Mit vártak a felméréstől a rádiósok? Kerekes Gábor, a Rádió Cell tulajdonosa, főszerkesztője: - Nagy örömmel fogadtam Velics Gbariella és a hallgatók ajánlatát. Két éve, hogy működünk, reméltük, hogy a felmérésből, ismeretlen emberek véleményéből hiteles visszajelzéshez jutunk. A tanulmányt olvasva úgy érzékelem, hogy pozitív a visszajelzés, kedvelik a műsorainkat.

Az adáskörzet öt településén megszólított 255 emberből 136-an mondták, hogy hallgatói a Rádió Cellnek. A 136 rádiózóból 60 százaléka gyakori hallgatónak mondta magát. A legtöbben a zene miatt hallgatják a kisközösségi rádiót (66,2 százalék), hírforrásként is megnevezte a Rádió Cellt a megkérdezettek 46,3 százaléka. Szükség van-e Celldömölkön helyi rádióra? A szándékosan provokatív kérdésre pozitív válaszokat adtak a megkérdezettek. Hetvenen a helyi hírek miatt, huszonnégyen a közösségépítés, a város fejlődése miatt tartják fontosnak a helyi rádió létét. A rádióval való elégedettségüket 84-en négyes osztályzattal, 23-an ötössel fejezték ki. A negatívum is a helyi hírekkel kapcsolatban fogalmazódott meg: több helyi információt várnak. Illetve több főzőműsort, humort kértek. A hallgatói igényekre Kerekes Gábor így reagált: - Kisközösségi rádióként igen csekély anyagi forrással rendelkezünk. Reklámból van egy kevés bevételünk és a műsorszolgáltatási alaphoz benyújtott pályázatból. Nem kértem támogatást az önkormányzattól, szeretném a politikától távol tartani a rádiót, akármilyen színű is a városvezetés. Igyekszünk még több helyi információt adni (egyéb híreinket a Független Hírügynökségtől vásároljuk), a közéleti, a kulturális eseményeken ott vagyunk. Egy állandó munkatársa van a rádiónak, és van körülöttünk 10-15 ember, aki hobbiját, tudását megosztja a hallgatókkal. Minden délutánnak megvan a speciális zenei műsora. A délelőttöket az aktuális információk jellemzik és a zene.

2006. augusztus 12-én szólalt meg először a Rádió Cell. Az első születésnapot kívánságműsorral, közönségtalálkozóval köszöntötte a csapat. A második sem múlik el ünneplés nélkül: augusztus 17-én, vasárnap délután a Vulkán fürdőben találkoznak a rádiósok a hallgatókkal.

Úgy alakult ez a két év, ahogy elképzelte? - kérdeztük Kerekes Gábort.

- Elégedett vagyok az elmúlt két évvel. Főiskolás korom óta álmodtam egy saját rádióról, és rengeteget dolgoztam azért, hogy a Rádió Cell megszólaljon. A rádiózás nem csak abból áll, amit a hallgató műsorként kap. A vállalkozás fenntartása, a technikai problémák megoldása, a reklámszervezés nagyon sok időt vesz igénybe. Ha az ember lelkiismeretesen, igényesen akar dolgozni, akkor áldozatokat is kell hoznia. Hála istennek, nekem ebben a sok-sok feladatban egy összekovácsolódott csapat segít, akiknek köszönettel tartozom. Köszönöm Velics Gabriella és a diákjai munkáját is. Örülök, hogy összességében kedvező visszajelzést kaptunk a hallgatóktól. Bízom benne, hogy továbbra is szívesen hallgatják a Rádió Cellt reggel 8-tól este 8-ig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!