Hírek

2008.09.20. 02:28

Épül a víztározó

Lukácsháza - A geodéták kitűzték karóikat, tegnap bozótirtás folyt a Gyöngyös-patak mentén, a jövő héten lőszereket keresnek, két hét múlva régészeti próbafeltárás indul, tavasszal elkezdik a földmunkákat a majdani lukácsházi víztározó területén.

Némethy Mária

- 1965, a Szombathelyt elárasztó árvíz óta hosszú idő telt el, de most itt vagyunk, ahol a geodéták által kitűzött karók már jelzik, hol lesz a víztározó, amely árvízmentesíti a megyeszékhelyt, Kőszeget és környéküket - mondta el Rába László miniszteri biztos, akinek kezdeményezésére csütörtökön terepbejáráson vettek részt újságírók a 87-es út mentén, a majdani, Kőszegfalvától Lukácsházáig terjedő víztározó területén.

- Nem voltunk biztosak abban, hogy egyszer itt állunk majd - jelentette ki mosolyogva Nádor István, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója. Elmondta: a postás már hordja ki a pénzt a volt ingatlantulajdonosoknak a területért, a hónap végéig minden érintett megkapja. A sok piros végű karó a majdani töltés nyomvonalát jelzi. A bokrokat már részben kiirtották, hétfőn elkezdődik a lőszermentesítés, télen lebonyolódik a közbeszerzési eljárás, tavasszal nagy munkagépek kezdik el itt a munkálatokat, 2010 közepén pedig elkészül a víztározó. Ilon Gábor régész a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat részéről felügyeli majd az itt folyó ásatásokat, amelyek két hét múlva kezdődnek. Először próbafeltárást végeznek. Körülbelül 12 hektáros a régészetileg érintett terület, amelyhez közel van a Szent Vid és a római korból jól ismert Borostyánkő út, valamint az őskortól használt 87-es út. A 90-es években kiépült szennyvízcsatorna és a 2000-ben lefektetett optikai kábel miatt részben kutatták már régészek a területet.

- A régészeti feltárás október 1-jétől kezdődik, ez kötelező, törvény írja elő, a beruházásból finanszírozzák - jelentette ki Ilon Gábor. A víztározó területén minden korszak megtalálható az őskortól. Vannak itt újkőkori, római, kelta, avar és Árpád-kori, későbbi leletek is. A római korból például kőépületek falai lapulnak a föld alatt.

A beszélgetés során kiderült: a víztározó háromszor akkora lesz, mint a szombathelyi Csónakázótó. Tápcsatornája, a Gyöngyös, körülbelül két hét alatt telíti fel majd vízzel úgy, hogy közben a patakban mindvégig folyik a víz, annak a nagyobb része a patakmederben marad. A talajmechanikai fúrások igazolták, hogy a vízzáró réteg rendben van (noha az elején lesz természetes elszivárgás). A 25 hektáros tó két részből áll majd, mindkettő közepén sziget lesz. Ezeket a természetvédők kérték madárfészkelő helyeknek.

A lukácsházi árvíztározó kiemelt EU-s projekt. A jövő tavasszal elkezdődő nagy munkálatok során épülő gát átlagmagassága 3-4 méter lesz, de ez a 87-es útról nem zavarja majd a tó látványát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!