Hírek

2008.09.16. 02:29

Régiós mellékutak

Sopron (edz) - A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács soproni ülésén rangsorba állították a térség rossz állapotban levő mellékútjainak rendbetételére vonatkozó javaslatokat. A kormány várhatóan a jövő év elején nevesíti az uniós finanszírozású útfelújításokat

Erős D. Zoltán

A Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ az utak állapota alapján egy bővebb régiós projektlistát készített, amelyben éves bontásban szerepeltették a leginkább felújításra szoruló utakat. A regionális fejlesztési ügynökség munkatársai ezt a projektlistát kiegészítették a Magyar Közút Kht., valamint a kistérségek javaslataival, aminek eredményeként Vas megyéből nyolcvanegy út, útszakasz került képbe. Tekintettel azonban a rendelkezésre álló források mértékére, ebből az előzetes egyeztetés során már csak 21 maradt, 1,6 milliárd forintos támogatási forrásigénnyel. Ezek közül legutóbbi ülésén a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács nyolcat rangsorolt. A lista első helyén a szombathelyi Zanati út csaknem 2 kilométeres szakasza szerepel 117 millió forintos becsült felújítási költséggel. A második helyen a Vashosszúfalu-Káld összekötő út szerepel. A harmadik a Zalabér-Kám zalai megyehatár és Csehimindszent közötti mintegy 5 kilométeres szakasza. A negyedik a Celldömölk-Kemenesszentmárton, az ötödik a góri, a hatodik az Apátistvánfalva-Szentgotthárd út. A hetedik helyen rangsorolták a Kemestaródfa-Vasalja, míg a nyolcadikon a Kőszegpaty-Nemescsó közti útszakaszt. Mindezek becsült bruttó beruházási költsége 740 millió forint.

Zala megyében a fejlesztési tanács kilenc utat rangsorolt mintegy 1 milliárd forint fejlesztési költséggel, míg Győr-Moson-Sopronban tíz útra 1,5 milliárd forintot szánnak.

Kiemelt projektként történő nevesítésre a szakmailag indokolt és jól előkészített útfelújítási és fejlesztési projektek számíthatnak, amelyek megfelelő műszaki tartalommal, költségbecsléssel, megvalósítási tanulmánnyal, illetve az év végére engedélyes tervvel rendelkeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!