Hírek

2008.09.19. 02:27

Tapasztalatokból tervek

Vasvár - A hegyháti kistérség legnagyobb programsorozata idén ismét elbűvölte a látogatókat. A rendezvénysor változatos, ugyanakkor a hagyományokat megőrizve évről évre képes a megújulásra, bővülésre. A szervezők és koordinátorok idén is összesítették a tapasztalatokat, hogy azokat a jövő évi rendezvénysor szervezésénél felhasználhassák.

Bajdó Bettina-Vojnovics Viktória

- Egy jól felépített és előkészített programsorozat stafétabotját vettük át az elődöktől - kezdi a beszélgetést Gergye Rezső, a Vasvári Művelődési Ház igazgatója. Elődeink jó érzékkel tapintottak rá arra, hogy a helyi búcsú környékére tervezett rendezvényeknek nagyobb sikerük lesz. Ebből a kezdeményezésből nőtte ki magát a mára elismert, tíznapos, több helyszínen zajló Hegyháti Napok. Évről évre több ezren látogatnak el a térségbe, hogy részt vegyenek a kéthetes programsor egy vagy több rendezvényén, a térség elvitathatatlan turisztikai vonzereje az augusztusi rendezvénysor.

A vasvári búcsút körülölelő derűs kisvárosi rendezvényeket, a kínálat sokszínűségét tovább növeli a térség falvainak a bekapcsolódása a szervezésbe, lebonyolításba.

A térségben a kultúra koncentrált megjelenése ez a néhány nap, amely nemcsak az ide látogatók számát növeli, hanem hatással van az év közbeni programokra is.

A Hegyháti Napok minden bizonnyal legtöbb látogatót vonzó rendezvénye a rétesfesztivál.

A gasztronómiai programok nemcsak a látogatókat, de a rétessütő kompániákat is messziről idevonzzák. Úgy tűnik, hogy az idén hatodik alkalommal életre hívott fesztivál végre a végleges helyszínét is megtalálta: a művelődési házat körülölelő szabadtéren. Csak pozitív visszajelzés érkezett az idén kipróbált új helyszín kapcsán- mondja az igazgató.

A rétesfesztivál a gasztronómiai élményen túl a közösségépítésnek is rendkívül fontos eleme lett. Akad olyan sütőkompánia, amely anno a rendezvény kedvéért verbuválódott, s mára kórusként, klubként működik az év minden napján.

- Szeretnénk azt elérni, hogy a térség minden falvából érkezzenek csoportok, kiállítók a rendezvényre, magukkal hozva a kis falvak miliőjét, mondja. Emellett fontos cél, hogy néphagyományok, népszokások is felelevenítődjenek, receptek kerüljenek elő, ennek leginkább a fesztivált megelőző előkészítő fázisban lenne szerepe. Bár a fesztivál napja rendkívül fontos a turizmus, a kikapcsolódás szempontjából, igazi közösségépítést azonban csakis akkor érhetnek el a szervezők, ha a térség kiállítói már a szervezés fázisában bekapcsolódnak a programok előkészítésébe, az ötletek kidolgozásába, így a fesztivál időpontjára valódi közösségé kovácsolódhatnak - mondja az intézmény igazgatója.

A szervezők szeretnék Vasvár civil szervezeteit is még inkább megmozgatni mind az előkészítés folyamatával, mind a fesztiválon való részvétellel. Hiszen aki járt már vasvári rétesfesztiválon, jól tudja, hogy az ínycsiklandó rétesek mellett legalább akkora szerep jut a népha-gyományoknak, daloknak, kulturális programoknak, színpadi fellépéseknek, re-géknek, meséknek, mint az ízeknek. Ezért különösen fontos a minél körültekintőbb, közös előkészítés.

- A legtöbb újat, a legnagyobb meglepetést ugyanakkor a Nemzetközi Folklórest hozta - hangsúlyozza Gergye Rezső. A tavalyi tapasztalatokat, kapcsolatokat felhasználva idén sem már csak Sárvárról fogadatott csoportokat a rendezvény, hanem a helyi művelődési ház is vendégül látott két hagyományőrző egyesületet. Az Olaszországból, Szardínia szigetéről, valamint a Görögországból érke- zett csoportok Vasvár mellett a térség számos rendezvényén bemutatták műsorukat, felléptek Pácsonyban, Szemenyén, Kámban, Csehiben, Petőmihályfán, sőt vállaltak vendégszerepléseket az Őrségben és Sárváron is. Az igazgató úgy látja, hogy óriási váltást hozott az egész Hegyháti Napok történetében az, amit a vendégül látott cso- portok képviseltek. A görög és a szárd hagyományőrzők, ugyanis az itt töltött négy nap alatt tizenegy helyszínen tizennyolc előadást mutattak be. Volt olyan nap, mikor egy csoport háromszor lépett fel, különböző helyszíneken. A bemutatóikat több ezer ember látta. Az idei szervezés bebizonyította, hogy az összefogással hihetetlen energiát és pénzt lehet megspórolni. Ez a dolog nem jöhetett volna létre a kistérség támogatása nélkül, mondja az igazgató, hiszen a csoportok vendégül látásából ők is jócskán kivették a részüket. Ezért azt tervezzük, hogy jövőre már a Hegyháti Napok teljes ideje alatt vendégeskedik majd itt egy-egy csoport, amelyek folyamatos fellépéseikkel színesítik majd a programsort, s így a környék még több falunapján, rendezvényén meg tudnak jelenni. Lassan Krisztusi korba lép a Hegyháti Kézműves Képző- és Iparművészeti Kiállítás is. Idén, hogy a tárlat színvonalát tovább emeljék, a zsűri szigorú döntést hozott: csak azokat az alkotásokat díjazta, amelyek a kiírásban foglalt feltételeknek megfelelnek. Az így összeállt kiállítási anyag gondolatilag egységesebb, a térség művészi bemutatását hivatott szolgálni. Újdonságként megjelent a pályamunkák között a film is, amely tovább színesítette az idén nemzetközinek is méltán nevezhető kiállítási anyagot.

- Tervezzük, hogy Nagymákfán, az alkotóházban az elmúlt évek kiállítóinak részvételével egy alkotótábort hívunk életre a következő Hegyháti Napok előtt. Fontos az is, hogy a Vasi- Hegyhát mint alkotóközeg is megjelenjen, érződjön a kiállított műveken - emelte ki Gergye Rezső.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!