Hírek

2008.09.12. 02:29

Több az álláshely

Bükfürdő - A vasi fürdőhelyen tartotta ülését tegnap délelőtt a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Tanács, amelyen kiemelt téma volt Vas megye munkaerő-piaci helyzete.

Erős D. Zoltán

Júliusban a régióban a gazdaságilag aktív népesség 5,7 százaléka volt álláskereső. Győr-Moson-Sopronban 3,6, Zalában 8,7, míg Vas megyében 5,6 százalék volt ez a mutató.

Vas megyében az elmúlt hónap végén 6 ezer 868 álláskereső szerepelt a regisztrációban, miközben ez a szám az előző három évben rendre meghaladta a 7 ezret.

Németh Zsolt elmondta, hogy a munkanélküliség struktúrája az elmúlt időszakban jelentősen nem változott, a megyében továbbra is a szakképzetlenek, valamint az idősebb korosztályok foglalkoztatása, munkába helyezése okoz nehézségeket.

A KSH adatai szerint az első negyedévben csökkent a megyében az aktivitási, valamint a foglalkoztatási arány. Vas megyében júliusban 59,8 százalék volt az aktivitási s 56,5 a foglalkoztatási arány. A csökkenés okára egyelőre nincs pontos válasz, ám a negatív változásban minden bizonnyal szerepe lehet az átlagosnál nagyobb arányú nyugdíjazásoknak is.

Pozitívum, hogy amíg tavaly éves szinten összesen mintegy 7 ezer 600 üres állást jelentettek be a vasi munkáltatók, addig ez a szám az idén már az első hét hónapban megközelítette a 6 ezret. Úgy, hogy közben növekedett a támogatással, illetve a támogatás nélkül elhelyezkedettek száma.

Vas megyében elmozdulás érzékelhető a rehabilitációs foglalkoztatásban is. Tavaly egész évben 32 erre vállalkozó telephelyet akkreditáltak a megyében, az idén pedig már eddig 37-et.

Németh Zsolt elmondta: szeretnék, ha tovább szaporodna az ilyen munkahelyek száma, és mind több rászoru- ló embernek kínálhatnának munkalehetőséget.

Az idén az első fél évben 817 személyt érintett a foglalkoztatási rehabilitációs bértámogatás a tavalyi éves 690-nel szemben. Az is igaz, hogy tavaly erre egész évben 162 millió forintot fordítottak, addig az idén már az első fél évben több 193 millió forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!