Hírek

2008.10.27. 03:29

A horgászat nagy érték

<b>Vaskeresztes</b> - Megyénkben tartotta elnökségi ülését a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ). Szalay Ferenc ügyvezető elnök, a Nemzetközi Sporthorgász Szövetség alelnöke Csécs Sándor vasi elnök kíséretében nézte meg a megye példaértékű horgászati fejlesztéseit.

Kozma Gábor

- A vasi horgászok nagyon ráhajtottak; nemrég adták át a Csörnöc-Herpenyőt, s most újabb beruházásokon dolgoznak. Ezért a dicséret?

- Kétségkívül. A vasiak szinte maximálisan kihasználták lehetőségeiket a köz javára. Az elmúlt években rengeteget dolgoztak, és nagyon szeretném, ha ez a szellem eluralkodna az ország többi horgászszövetségénél is. Tudja, valahogy hiányzik az emberekből az a fajta igény, vagy inkább szemléletmód, miszerint csak munkával lehet előbbre menni. Márpedig előbbre kell menni. Nagyrészt azért, mert egyre aggasztóbb veszélyek fenyegetnek. A horgászvizeknél, főleg Nyugat-Magyarországon, külföldiek vásárolják fel a tavakat. Más esetben pedig hazai tőkeerős cégek teszik ugyanezt. Ez már korlátozást jelent, klubszerűvé válik a dolog. Azaz a köznapi horgász kiszorul, teret veszít. Azon vagyunk, hogy ne így legyen, hogy a közösség tulajdonában maradjanak vizeink. Nos, erre vannak igazán jó példák Vas megyében.

- Mi tett önre mélyebb benyomást a vaskeresztesi ülésen?

- A jobból még jobbat gondolkodás. Kisalföldi vagyok, Győrben születtem, kedvencem a Rába. Sokat horgásztam a Gyöngyösön, a Pinkán, illetve itt csak szerettem volna. Határfolyóról lévén szó, egy időben ránézni sem lehetett... Most láttam a helyreállított Csörnöc-Herpenyőt, gyögyörű. A vasiak nem is tudják, milyen érték került a kezükbe. Kiszáradt mederre emlékeztem, erre fel ömlik a víz, s majd jönnek a halak is. Óriási élmény volt látni mindezt.

- A horgászat nemcsak sport, hobbi, hanem környezetkultúra formáló-teremtő erő is. Ebben hogyan állunk?

- Javult, ez tény. De mindig akadnak gondok. Azt hozzák fel ellenünk, hogy szemetelünk: nem a horgász, a kulturálatlan ember szemetel. Köztünk is akadnak ilyenek. Fejlődés, hogy az igazi horgászok, akik védik a környezetet, azok száma növekvő. Sajnos a társadalomban tapasztalható visszás jelenségek hozzánk is begyűrűznek. Az igénytelenségnek itt is akad lenyomata.

- Kiből lesz a jó horgász?

- Aki szereti a vizet, s aki az első alkalommal halat fog. Az megszállottá válik, bekapta a csalit... A jó horgászt nem csak a halfogás köti le. Az is fontos számára, amit a napfény, a csend, a víz, a váratlanság élménye nyújt. Izgalmas, amikor nem tudom, mi van a horog végén.

Ma Magyarországon 327 ezer ember bejegyzett horgász, enélkül jóval többen pecázgatnak. Vagyis népszerű ez a sport és szabadidős mű-velet. Sajnos napjainkban hihetetlenül nagy méreteket ölt az orvhalászat, a hallopás, rablás. Szinte reménytelenül küzdünk ellene, mert a vonatkozó jogszabályok nem ri-asztanak el. Vagyis nagyobb kockázat nélkül bárki azt tesz, amit akar a vizeinkkel, halainkkal. Ez baj, nagyon nagy baj.

- A horgászat, az ezzel járó kiadások és bevételek, gondolom, jelentős tételt tesznek ki.

- Igen, felméréseink szerint mintegy 70 milliárd forintot költenek évente hobbijukra a horgászok. Ez még az országos büdzsében is tétel. A magyar lakosság 3 százaléka szervezett horgász, Finnországban 33, Norvégiában 35 ez a szám, de ott nagy a hagyomány. Franciaországban 12, ide kellene eljutnunk.

Ha lenne egy pecás miniszterelnökünk, azt kérném tőle, hogy minél több vizet hagyjon meg nekünk, szorgalmazza a folyások helyreállítását. Kérném még, hogy mind-azon, természetvédelem alatt álló területet, közte a Kis-Balatont, vásárolja vissza azoktól, akiknek botorságból vagy érdekből eladták.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!