Hírek

2008.10.03. 02:28

Az elbírálás kapujában

Vasvár (vv) - A kisváros tavalyi esztendeje az előkészítések éveként jellemezhető: több jókora fejlődést hozó, nagy költségű pályázatot készítettek elő, nyújtottak be a szakemberek. A város öt nagy pályázata közül három sorsa eldőlt, kettő még elbírálásra vár.

Bajdó Bettina-Vojnovics Viktória

Ugyancsak eldőlt a sorsa a Tretter-ház megújítására benyújtott pályázatnak. A város tervei szerint az épület történetéhez méltó szép feladatot kapna, láthatna el a felújítást követően. A tervek egy interaktív Béke-ház koncepciót ölelnek fel, hiszen a hagyomány szerint ez a helyszín adott otthont a szégyenletesként is emlegetett vasvári béke aláírásának. Az épületben a helytörténeti elemek felvonultatása mellett a civil szervezetek is otthonra lelnének, és a tervek szerint egy előadótermet is kialakítanának itt. Az önkormányzat e projekt megvalósításához szükséges mintegy 113 millió forintra benyújtott pályázatát forráshiány miatt elutasították. A tervek megvalósításához így újabb pályázati forrásokat keres az önkormányzat, de a legszükségesebb munkákat addig is elvégzik az épületen.

Az elmúlt időszak legjelentősebb eredményeként ugyanakkor 200 millió forintot nyert el a kisváros önkormányzata a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében a Kardos László Általános Iskola fejlesztésére. A 222 millió forintos beruházás nemcsak az épület állapotának megóvására, hanem minőségi fejlesztésekre is ad lehetőséget, mind az infrastruktúra, mind a szakmai munka terén. Hőszigetelés, nyílászáró- csere, vizesblokk-felújítás, modernebb oktatási eszközök, új udvari játékok várják majd a tanulókat és a dolgozókat a felújított intézményben. A Kardos László Általános Iskola felújítási munkái legkorábban jövő év áprilisának elején indulhatnak majd el.

A város két másik nagy projektjének elbírálására azonban még várniuk kell a városlakóknak. A tervek között szerepel az önálló kistérségi járóbetegközpont kialakítása, amely nagyban megkönnyítené a térség lakóinak egészségügyi ellátását. A projekt megvalósulásával a Vasi- Hegyhát szívében egy helyen kaphatnának megfelelő ellátást a belgyógyászati, a sebészeti, a nőgyógyászati problémákkal küszködők, valamint a gyerekek. A Vasváron már meglevő szakellátások is egy helyen vehetők így majd igénybe, egyéb szakrendelésekkel kiegészülve. A központ megvalósításához közel 330 millió forintra lesz szüksége a városnak. A pályázat elbírálása még várat magára, éppúgy ahogy a városrehabilitációra benyújtott támogatási kérelem elbírálása sem történt még meg, ennek előkészítése zajlik.

A Nyugat-dunántúli Regionális Tanács által két fordulóban elbírált, uniós forrásból finanszírozott pályázat legfeljebb ötszáznegyvenmilliós városrehabilitációt tenne lehetővé, ezt megközelítő összegre nyújtja be támogatási kérelmét Vasvár. A pályázati támogatás közösségi, gazdasági, települési funkciók bővítését, kialakítását célozza meg a kisvárosok esetében. A vasvári városrehabilitáció tervei között e kiírási szempontok és a helyi igények összevetésével új parkolóhelyek kaphatnak teret, növekedhetne a város zöld felületeinek a területe, épületek újulhatnak meg. A város pályázata lehetőséget teremtene arra is, hogy a településközpontban levő üzletek, vendéglátóhelyek felújítása is megtörténhessen.

Bár több olyan területe, épülete is van a Fő térnek, a belvárosnak, amelyre ráférne a felújítás, azonban a szakembereknek azokat a pontokat kellett kiválasztaniuk, amelyek a legjobban illeszkednek a pályázati kiíráshoz. Így a tervek között helyet kapott a római katolikus templom külső homlokzatának renoválása, s a kolostor megújítása is folytatódhatna a pályázati támogatásból.

A múzeumban új kiállítóteret alakítanák ki, valamint a kolostorkert rendeződne át, szépülhetne meg. A Szentmihályfalvi és Petőfi utcák jelenlegi kaotikus parkolásának megoldását is felölelik a tervek: új parkolóhelyek ki-alakítására is futná a keret-összegből.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!