Hírek

2008.10.08. 02:28

Esély a munkára

Győr - A komplex rehabilitáció bevezetésével gyökeres változások történtek a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában, amelyhez alkalmazkodni kell a szolgáltatásoknak is.

Vas Népe

A rehabilitáció komplex folyamatként való megközelítése során az egyén megmaradt képességeire alapozva a rehabilitációt állítják előtér-be a rokkantnyugdíjazással szemben, tudtuk meg Rimányiné Somogyi Szilviától, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ szolgáltatási főigazgató-helyettesétől. A foglalkoztatást ösztönző ellátási rendszer kiépítése a régióban is a foglalkoztatottság növelését eredményezi majd. A központi költségvetés és az EU-támogatások révén országosan és a régióban is jelentős pénzügyi források állnak rendelkezésre komplex akadálymentesítésre, az információhoz és a szolgáltatásokhoz való azonos esélyű hozzáférés biztosítására, a munkába állást elősegítő eszközrendszer kiépítésére és a rehabilitációs szolgáltatások fejlesztésére.


A régió megyéi közül Vasban van a legtöbb rehabilitációs járadékban részesülő - Grafika: Kelemen Attila

A Társadalmi Megújulás Operatív Program által támogatott projekt keretében a régióban 906 érintett részére olyan egyéni programot dolgoznak ki és valósítanak meg, amely képzések, tréningek, szolgáltatások és munkába helyezést segítő támogatások révén megteremtik a tartós foglalkoztatást a rehabilitációs járadékban részesülő egyéneknek. Ennek megvalósulását rehabilitációs mentorok segítik majd.

A regionális munkaügyi szervezet kiemelt figyelmet fordított az olyan új munkahelyek feltárására, amelyek lehetőséget kínálnak a megváltozott munkaképességű- ek foglalkoztatására. Ennek eredményeként 2008-ban a kirendeltségeken nyilvántartott új álláshelyek száma több mint 20 százalékkal emelkedett.

A főigazgató-helyettes elmondta, a munkahelyteremtés lehetőségeinek bővítését szolgálja a tranzitfoglalkoztatás és a szociális gazdaság ki-építése, a nyílt foglalkoztatásba kerülést segítő programok indítása. Ezeknek célja felkészíteni a megváltozott munkaképességűeket a nyílt munkaerőpiacon történő munkavégzésre, az önálló munkavégző képesség kialakításá- ra, helyreállítására, fejlesztésére, így a munkavállalási esélyek növeléséhez szükséges készségek fejlesztésére, képességek erősítésére. Ehhez nagyon fontos az alternatív foglalkoztatási formák bővítése, a személyközpontú szolgáltatások körének növelése, a szolgáltatások hálózattá alakítása a civil szervezetek aktív részvételével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!