Hírek

2008.10.11. 02:28

Fejlődő városközpontok

<b>Győr</b> (edz) - A Nyugat-dunántúli Operatív Program támogatja több vasi város központjának fejlesztését, valamint az Őrségben és Sárváron a közösségi közlekedés feltételeinek javítását.

Erős D. Zoltán

A Nyugat-dunánúli Operatív Program támogatást nyújt a térség kisvárosainak pontszerű fejlesztéséhez, valamint a közösségi közlekedés infrastrukturális feltételeinek javításához. A regionális tanács elnöke, Balogh József Győrben sajtótájékoztatón jelentette be a pályázatok eredményét.

A kisléptékű pontszerű kisvárosi fejlesztések pályázat keretében kilenc projektet támogattak, összesen 350 millió forint értékben. Ezek közül három vasi, amelyek együttesen csaknem 130 millió forint támogatásra számíthatnak.

Körmenden csaknem 50 millió forint uniós forrás áll rendelkezésre a vasútállomás utasközpontú rekonstrukciója első ütemének a megvalósítására. A mintegy 60 millióba kerülő rekonstrukció részeként a pályaudvar külső homlokzati felújítása, valamint a külső akadálymentesítése történik meg. Őriszentpéter hasonló nagyságrendű támogatásra számíthat: a település központjában lévő irodaépület felújításával, bővítésével korszerű kistérségi közigazgatási központ kialakítását tervezik. Szentgotthárd pedig a városközpontban egy többfunkciós közpark fejlesztéséhez nyert el 30 millió forintos támogatást. A beruházás összköltsége eléri az 55 millió forintot.

A közösségi közlekedés infrastrukturális feltételeinek javítása pályázat keretében két ütemben tizenegy projektet támogattak. Az első lépcsőben Győr, Sopron, Mosonmagyaróvár, valamint Keszthely térsége kapott több mint 1 milliárd forintos támogatást. A második ütemben további hét projektnek ítéltek meg 666 millió forint támogatást. Ezek között két vasi kedvezményezett van, nekik ebből a forrásból összesen 164 millió forint jutott. Az egyik az Őrségi Többcélú Kistérségi Fejlesztési Társulás, amely a térség közlekedési infrastruktúrája fejlesztéséhez nyert el 75 millió forintos támogatást. Az összesen több mint 88 millió forintba kerülő fejlesztéssel négy új autóbuszöblöt, egy új buszfordulót és negyvenkilenc buszvárót alakítanak ki.

Sárvár már korábban is pályázott támogatásra a városközpontban lévő autóbusz-pályaudvar felújításához. Akkor azonban ez nem bizonyult eredményesnek, ám most a városnak sikerült elnyernie több mint 89 millió forintos támogatást. Az összesen 100 millióba kerülő fejlesztés fürdővároshoz méltó feltételeket teremt majd a sárvári autóbusz-közlekedéshez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!