Hírek

2008.10.18. 02:29

Jövőre kezdődik a kutatómunka

<b>Szombathely</b> (van) - Felavatták a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának levéltárát tegnap. Az intézmény a Károlyi Gáspár téri A épület földszintjén kapott helyet. A cél szolgáltató elvű levéltár létrehozása. A kutatómunka jövőre kezdődhet meg.

Varga Nóra

Hosszas előkészítő munkálatoknak köszönhetően a Berzsenyi Dániel Főiskola január elsejétől a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjaként folytatja tevékenységét. A közös jövő számos új feladat elé állította a Savaria Egyetemi Központ (SEK) vezetőségét. Többek között döntöttek arról, hogy a nagy egyetemek gyakorlatát követve levéltárat hoznak létre. Az intézmény közel ötvenéves működése alatt hatalmas irattömeg halmozódott fel. Szükségessé vált - az irat-anyag szakszerű őrzésére, feldolgozására, a közeljövő, valamint az utókor kutatói, érdeklődő nagyközönsége számára - levéltári gyűjtemény létrehozása, amely az intézmény múltját reprezentálja. A SEK levéltára a Károlyi Gáspár téri A épület földszintjén kapott helyet.

Dr. Ipkovichné Szakály Ildikó, a levéltár igazgatója elmondta: a levéltár alapításának az első évében járnak, ezért nagyon sok még a teendőjük. Szolgáltató elvű levéltár létrehozása a cél. A kutatást, az egyetemi tudásvagyon hozzáférhetővé tételét, a szellemi értékek összegyűjtését és ezek digitalizálását, archiválását kiemelt feladatként kezelik az intézmény dolgozói. A rendezett levéltári gyűjtemény anyagából válogatott, megfelelő tudományos apparátussal ellátott egyetemi forráskiadványokat kívánnak megjelentetni. Egyetemtörténeti kiállításon pedig bemutathatók lesznek az intézmény történetében kiemelkedő szerepet játszó dokumentumok és tárgyi emlékek.

A levéltár dolgozóinak feladata, hogy a gyűjtőkörbe tartozó bármilyen adathordozón található iratokat, kép- és hangfelvételeket, tárgyi forrásokat felkutassák, összegyűjtsék, az iratanyagokat szakszerűen rendezzék, őrizzék, kezeljék, nyilvántartsák, valamint alkalmassá tegyék a tudományos és egyéb célú kutatásokra. Az egyetem szervezeti egységei részére adatszolgáltató tevékenységet végeznek, és segítik a karokon őrzött iratok levéltári szakmai szempontú feldolgozását és nyilvántartását.

Dr. Ipkovichné Szakály Ildikó kiemelte: az iratanyag őrzésének feltételei megszülettek, folyik az anyag rendezési munkálatainak előkészítése, szervezése, ütemezése. Az iratbeszállítások lebonyolítása után következhet a levéltári anyag feldolgozása, amely a kutatószolgálat ellátásának feltételeit teremti meg.

A levéltárat prof. dr. Gadányi Károly, az intézmény elnök-rektorhelyettese és prof. dr. Faragó Sándor, az intézmény rektora avatta fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!