Hírek

2008.10.31. 03:29

Ökölcsapások az osztályban

<b>Szombathely</b> - Egy év fogházra ítélte a megyei bíróság azt a 16 éves fiút, aki úgy megverte az osztálytársát, hogy annak leszakadt a lépe. A büntetést két év próbaidőre felfüggesztették, az ítélet jogerős.

Simon Erzsébet

Még az év elején, február utolsó harmadában történt: a sárvári Barabás György Műszaki Középiskola egyik osztályában két fiú összeverekedett. Pontosabban csak K. ütötte A.-t. Az előbbi ugyanis, amikor negyed nyolc tájékán belépett a tanterembe, azt látta, hogy A. elfoglalta az ő helyét. K. fölszólította az osztálytársát, hogy tegye szabaddá a padját. Ám a fiú a füle botját se mozdította. K. akkor megragadta a nála vékonyabb srác grabancát, s kiemelte a padból. A kamaszok lökdösődni kezdtek, K. szerint A. ezúttal is odavetett neki valami sértő megjegyzést, mire föl neki elborult az agya. Ököllel püfölte A.-t, ahogy a Vas Megyei Bíróság dr. Nárai József vezette tanácsa előtt vallotta szerdán, a vállát irányozta meg, tán ötször-hatszor üthetett. A gyengébb fizikumú A. nem viszonozta a támadást. Az osztályban alig négyen-öten lehettek, a korai órán csaknem mindegyikük álmosan bókolt a padokon; mindössze egy leányzó emelt szót azért, hogy hagyják már abba a fiúk a verekedést. Miután K. a falnak lökte A.-t, a padból a táskáját, a kabátját is kiszórta. Aztán valamennyien elfoglalták a helyüket.

A. kis idő után úgy érezte, rosszul van. Erős hasi görcsei voltak, nem tudott kiegyenesedni. Kiment a tanteremből, keresett egy felnőttet. Azonnal kórházba szállították, ahol életmentő műtétet hajtottak végre rajta. El kellett távolítani a lépét, mert az heveny hasűri vérzés kíséretében leszakadt. Az orvos szakértő szerint csak az időben érkezett segítségnek, a szakszerű orvosi beavatkozásnak köszönhető, hogy nem halál lett a vége az ökölcsapásoknak.

A bíróság nemcsak a vádlottat és a sértettet, hanem tanúként a fiúk néhány osztálytársát is meghallgatta. Szinte egybehangzóan adták elő a szomorú történetet. Arról is egyhangúlag számoltak be, hogy mi lehetett az ok, amiért K. így elbánt A.-val. Mint kiderült, K. hosszú ideje az osztálytársak élcelődéseinek céltáblája volt. A. is azok közé tartozott, akik rendszeresen szekálták, gyakorta kötözködtek vele. Emiatt azonban még soha senkire nem emelt kezet a kipécézett fiú. Ám azon a februári napon elfogyott a türelme, s megtörtént a baj. K. a bíró kérdésére kijelentette: bűnösnek érzi magát a történtek miatt, nagyon megbánta, amit tett, és egészen bizonyos abban, hogy soha többé nem fordul elő vele ilyesmi. A.-val is tisztázták a dolgokat, s noha a lépeltávolítás maradandó fogyatékosságot okozott az osztálytársnak, az megbocsátott neki. Az iskolatársaival is normalizálódott a viszonya.

K.-t egyébként a környezettanulmány szerint udvarias, tisztelettudó, segítőkész, kissé zárkózott, amúgy átlagos fiatalnak ismerik. A képességei alapján többre vihetné, ám a lustasága miatt csak alig közepes tanuló. K.-t a Vas Megyei Bíróság szerdán jogerősen elítélte testi sértésért, mégpedig egy év fiatalkorúak fogházában letöltendő szabadságvesztésre. A büntetést azonban két év próbaidőre felfüggesztették.

Az ítéletet az ügyész, a védő, a vádlott és az édesanyja is tudomásul vette.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!