Hírek

2008.10.03. 02:27

Trafóállomás kell a szélenergiának

<b>Répcelak</b> - A Répce völgyébe szélerőműveket építő osztrák cég trafóállomást építene a város határában. Ez ügyben tartottak lakossági fórumot az elmúlt pénteken a művelődési házban.

Kovács László

Lakossági fórumot hívott össze dr. Németh Kálmán polgármester, mert a város vezetői kíváncsiak a település lakóinak véleményére is a transzformátorállomás létesítésével kapcsolatban. A trafót a szélerőműveket építő Öko-energie GmbH. szeretné közvetlenül a kisváros határába telepíteni abból a célból, hogy a szél útján nyert energia ily módon kerüljön az áramellátó rendszerbe.

A fórumot megelőzően a polgármester tartott egy kisebb megbeszélést, melyre olyan répcelakiak kaptak meghívást, akik érdemben véleményt tudtak formálni a problémáról: villamosmérnökök, villanyszerelők és környezetvédelmi szakemberek. A művelődési házban aztán dr. Németh Kálmán polgármester kifejtette: a trafót szigorú előírások szerint építik meg, melynek garantáltan nincs egészségre káros hatása. A polgármester és a képviselő-testület tagjai korábban megtekintettek a leendőhöz hasonló transzformátorokat Ausztriában, ahol már régóta működik ez a rendszer.

Maga a transzformátor a település északi részén, az úgynevezett Gőzmalmi út környékén kapna helyet, a rendezési tervben ott jelöltek ki erre egy háromszög alakú területet. Hogy az adott tér mely pontján lenne, az még kérdéses; attól is függ, hogy a lakóházaktól milyen távolságra esne. Az azonban biztos, hogy legkevesebb háromszáz méterre, de lehetséges, hogy akár ennek többszörösére.

A polgármester elmondta: az általuk korábban megtekintett helyen mintegy 30-40 méternyi lenne a trafó távolsága az irodaházaktól, ám ez sem okozna gondot. Esztétikailag sem lesz zavaró - tette hozzá dr. Németh Kálmán -, mert tujasor övezi majd. Az ötvenmillió forintos beruházás munkahelyeket is teremtene a városban: őrző-védő és karbantartó személyzet szükségeltetik majd a működtetéséhez. A tájékoztató után Varga Sándor, akinek a családi háza a leendő trafó közelében fekszik, aggodalmát fejezte ki, hogy a szerkezet közelsége miatt esetleg elértéktelenednek az ottani területek, és a telekvásárlási kedv is megcsappanhat. Megjegyezte: szerinte nem szerencsés a transzformátort éppen a város újonnan épülő, kisgyerekes családokkal betelepült övezetének közelébe tenni. Nagy József és Lukácsi Ernő hozzászólásaikban arra mutattak rá, hogy mivel a trafónak igazoltan nincs környezetre és emberre káros hatása, a megvalósulás pedig fejlesztő célú, mindenképpen támogatni kellene a terveket.

A képviselő-testület a lakossági fórumon elhangzottak tudatában a tegnapi rendkívüli testületi ülésen (lapzártánk után) döntött a trafóállomás helyének kijelöléséről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!