Hírek

2008.11.24. 03:29

Rendszerváltók emlékei, ünnepe

<b>Sitke</b> - 1988. november 26-án megyei találkozón gyűltek össze a sitkei Kastélyfogadóban a rendszerváltozás vasi kezdeményezői. Csütörtökön este erről emlékeztek meg Sitkén. A találkozón vendégként ott volt Lezsák Sándor.

Némethy Mária

Ennek a szövegnek a felolvasásával kezdődött csütörtökön este a sitkei Kastélyfogadóban az a baráti összejövetel, amelyen a húsz esztendővel ezelőtti, 1988. november 26-ai találkozóra emlékeztek. Azon a napon jöttek össze először megyei találkozóra a rendszerváltozás vasi kezdeményezői, az MDF és más, később létrejött szervezetek tagjai, szimpatizánsai itt, a Kastélyfogadóban. Erről fotók tanúskodtak csütörtökön a kastély dísztermében.

Amikor a fenti szöveg elhangzott, a résztvevők közül többen megjegyezték: akár ma is íródhatott volna, pedig az az 1987-ben keletkezett Lakiteleki Nyilatkozatban olvasható. Amikor kiderült, keserűen megjegyezték: Ott tartunk, mint húsz évvel ezelőtt.

Az estnek két házigazdája volt: Kovács Ferenc és V. Németh Zsolt országgyűlési képviselők. A megjelentek között több olyan személyiséget is köszöntöttek, akik azon a húsz évvel ezelőtti összejövetelelen is ott voltak, s ma is aktív politikusok. A többség a Magyar Demokrata Fórum alapítója volt itt a megyében.

V. Németh Zsolt sokat mondó párhuzamokat sorolt fel a 20 évvel ezelőtti Magyarországról. 1988-ban 10,6 millióan éltünk a hazában, ma 600 ezerrel kevesebben; akkor nagy tüntetés volt Bős- Nagymaros és a falurombolás ellen, ma a falvak még nagyobb veszélyben vannak; akkor Szöulban az olimpián 11 aranyérmünk volt. Hangsúlyozta: amit akkoriban az MDF sugárzott, például a népi kultúra tiszteletét, azt ma a - Dávid Ibolya vezette MDF-ből kizártak által létrehozott - Nemzeti Fórum képviseli. Az esten ott volt vendégként annak országos elnöke, Lezsák Sándor, aki ma a Magyar Országgyűlés alelnöke.

A szervezők dr. Gyurácz Ferencet, a Vasi Szemle főszerkesztőjét, a húsz évvel eztelőtti találkozó egyik résztvevőjét kérték fel arra, hogy mondjon bevezetőt. Ő azzal kezdte: mi minden előzte meg az MDF első sitkei megyegyűlését. Szólt a Lakiteleki találkozókról, a Jurta Színház estjeiről, felsorolt 1988-as országos és megyei eseményeket: Kádár menesztését, a balatonszárszói találkozót, október 24-én a szombathelyi Belsikátorban az MDF Vas megyei szervezetének megalapítását, a kiskunmajsai összejövetelt. Elmondta, hogy az MDF volt a legjelentősebb ellenzéki erő, s az 1990-es választásokon Vas megyében az országos átlagnak megfelelően szerepelt a párt. A jelen helyzetről - amelyet 2006 ősze óta illegitimnek tekint - kijelentette: Nem ilyen lovat akartunk . Reményét fejezte ki, hogy ez a politikai helyzet megváltozik, de addig is ki kell állni az igazságért, mert az igazság szabaddá tesz bennünket .

- Ünnepi alkalom ez, de nincs mit ünnepelni! A Kárpát-medence magyarsága siralmas állapotban van. Az MDF-ből kizártak bennünket, de a múltunkból nem tudnak kizárni bennünket!

Ezeket a mondatokat már a vendégtől, Lezsák Sándortól hallottuk az esten. A Lakiteleki találkozók egykori legendás szervezője sokféle emlékét megosztotta a hallgatósággal Sitkén.

- Számomra a Vas megyei MDF azért volt különleges, mert nemcsak az országban, Európában, hanem helyi érdekben, helyi közösségben is gondolkodott - hangsúlyozta Lezsák, aki a találkozóra elhozta és körbeadta az MDF első, akkoriban hirtelen elkészített pecsétjét, s Gyarmati Dezső 1956-os, neki ajándékozott melbourne-i olimpiai aranyérmét.

Elmondta, hogy Lakiteleken gyűjti és gondozza a rendszerváltozás archívumát, amelyben már 1800 irattári doboz van, s történészek kutatják. Hallottuk tőle azt is: a róla készült kétezer oldalas lehallgatási jegyzőkönyvet el kezdte olvasni, de nem sokáig jutott: a gyomra forgott tőle.

Lezsák Sándor az MDF nagy alapítóinak aláírásával ellátott emléklapokat adott át az esten.

A résztvevők közül sokan az egypártrendszerben megélt emlékeiket idézték fel. Körbejárt egy sárvári, MDF-es toborzóplakát, hallhattunk akkori telefonos lehallgatásokról, később magas funkcióba került rendőr húsz évvel ezelőtti fenyegetőzéseiről.

A résztvevők úgy gondolták, az 1987-es Lakiteleki Nyilatkozat zárómondata ma is érvényes: Hisszük, hogy a megújhodás erőinek széles körű összefogásával kijuthatunk a válságból.

Sitke (nm) - 1988. november 26-án megyei találkozón gyűltek össze a sitkei Kastélyfogadóban a rendszerváltozás vasi kezdeményezői. Csütörtökön este erről emlékeztek meg Sitkén. A találkozón vendégként ott volt Lezsák Sándor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!