Hírek

2008.12.08. 03:29

A legjobbak között

<b>Budapest </b> - Átadták a Prima Primissima díjakat pénteken este Budapesten a Művészetek Palotájában. Tudomány kategóriában a szombathelyi prof. dr. Pusztay János nyelvész vehette át az elismerést.

Varga Nóra

Pusztay János 1948. július 22-én született Szombathelyen, 1991 óta a Nyugat-magyarországi Egyetem uralisztika tanszékének vezetője, hat évig volt a szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola főigazgatója. Harminchat önálló kötetet írt, köztük szótárakat, felsőoktatás- és régiópolitikai, valamint szépirodalmi könyveket. Az ő munkája Az ugor-török háború után, a Nyelvek bölcsőjénél és a Búcsú váramtól. A Magyar Nyelv Terminológiai Tanács alelnöke, több száz nyelvészeti, irodalmi, tudománynépszerűsítő tanulmány szerzője, több mint kétszáz kötet szerkesztője. Munkásságát Apáczai Csere János-díjjal is elismerték.

Vas megyei gyerek vagyok. Az érettségi után Budapestre kerültem, ahol a külföldön töltött évekkel együtt huszonöt évig tanultam és dolgoztam. Akkor is folyamatos honvágyat éreztem, de a szakmámmal nem tudtam volna megfelelő állást vállalni odahaza. 1991-ben megtehettem, hogy hazamenjek, s valami újat kezdjek. S hogy honnan hoztam mintát? Például a tavaly elhunyt, Széchenyi-díjas István Lajos professzortól, akiben atyai barátomat tisztelhettem. A megyében élni, Európában gondolkozni jelszó jegyében sokat dolgoztunk, gondolkoztunk együtt - nyilatkozta a Prima Primissima Évkönyvnek Pusztay János.

A Prima Primissima díjat Gál Péter egyetemi tanártól, a Magyar Fejlesztési Bank vezető közgazdászától vehette át Pusztay professzor. Vas megye kiválósága ünnepi beszédében elmondta: már azt nagy dolognak tartotta, hogy a tudomány kategóriájába Vas megyei jelölt is bekerült. Kiemelte, hálával tartozik azoknak, akik segítették, hogy idáig eljuthasson. Azoknak is köszönetet mondott, akik felfigyeltek arra, hogy vidéken is lehet díjazásra érdemes teljesítményt nyújtani. Továbbá olyan területen sikerült ezt a szép eredményt elérni, amelyik a tudomány egészén belül elég periférikusnak tűnik. Kiemelte, a világ nyelveinek nagy része komoly veszélyben van, köztük a rokonnyelveink is. A professzor abban bízik, hogy ez a díj további erőt ad neki, hogy a megkezdett utat tovább tudja folytatni. A nyelvész arra hívta fel a mindenkori kormányzat figyelmét, hogy kötelessége az ifjú tudósok, kutatók munkájának segítése, pályafutásuk egyengetése, hogy a tehetségek az ország fejlődése érdekében ne külföldön, hanem Magyarországon találják meg számításukat.

A további díjazottak. Magyar irodalom: Csoóri Sándor író, költő; színház- és filmművészet: Markó Iván táncművész, koreográfus; képzőművészet: Keleti Éva fotóriporter; oktatás és köznevelés: Korzenszky Richárd, a tihanyi bencés apátság házfőnöke; építészet és építőművészet: Novák István építész; sajtó: Szegő András újságíró; zeneművészet: Koncz Zsuzsa előadóművész; népművészet és közművelődés: Muzsikás Együttes; sport: MKB Veszprém kézilabdacsapata. A közönségdíjat Halász Judit színművésznő, az idén először kiosztott televíziós különdíjat pedig a Magyar Televízió kapta.

A Prima Primissima díjat Demján Sándor a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) támogatásával alapította 2003-ban. Célja a magyar értelmiség eredményeinek megőrzése, a hazai tudomány, művészet és kultúra fejlesztésének erősítése. Az elismerés odaítélésénél egyetlen szempont érvényesülhet: a teljesítmény. A Primissima-díjazottak kategóriánként ötvenezer euróban részesültek, a Prima-díjasok pedig tízezer euróban. Az anyagi elismerés mellé a nemzet kiválóságai Kincsemet, a világ talán legismertebb és legsikeresebb versenylovának porcelánszobrát kapták, amely évről évre emlékezteti mindnyájukat arra, hogy érdemes küzdeni azon a pályán, amelyet választottak, vagy amelyre a sors vezérelte őket.

Már hagyomány, hogy a gálaest előtt, a vállalkozók napján gazdasági fórumot tart a VOSZ. Az esemény célja, hogy ezen a napon a sikeres és legálisan működő vállalkozások nyilvánosan is kinyilvánítsák véleményüket, akaratukat. Közel ötszáz vállalkozó érkezett a rendezvényre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!