Hírek

2008.12.05. 03:29

A távfűtés képlete

<b>Celldömölk </b> - Kétféleképpen érintett a távfűtésben az önkormányzat: tulajdonostárs a Cell-energo Kft.-ben, és díjmegállapító hatóság. Lehet-e egyszerre érvényesíteni tulajdonosi igényeket, és védeni lakossági érdekeket - erről vitáztak a képviselő-testületben.

Budai Rózsa

A jegyző asszony összefoglalta az előzményeket: 2001-ben 318 milliós korszerűsítést hajtott végre a városban a koncessziós pályázat nyertese, a Dalkia Zrt. Kazánházakat újított fel, vezetéket épített újjá, gázmotort vásárolt a hőfejlesztéshez abban a reményben, hogy a többlet áram eladható. És az eladott elektromos áramból származó bevétel fedezi a 318 milliós fejlesztés törlesztését, tehát a lakossági távhődíj, alapdíj szinten tartható. Ez a remény nem vált valóra. Időközben kiderült, hogy nem szolgálja a lakosság érdekeit az a képlet sem, amely a díjszámítás alapja. A remélt költségcsökkenés helyett a távfűtés egyre drágább lett.

Söptei Józsefné alpolgármester kérte képviselőtársait, vegyenek részt a tárgyalásokon, mert szükség lenne műszaki, jogi, pénzügyi szakértelmükre. A lényeget érintette, amikor azt mondta: a mai díjszámítási képlet szerint nincs jelentősége, hogy kicserélik-e a nyílászárókat, szigetelik-e az épületet a távfűtéses lakásban élők. A lakosság és az önkormányzati intézmények (amelyeket a jobb kihasználtság érdekében csatlakoztattak a távfűtésre) fizetik meg a 318 milliós beruházást. 10-15 év a megtérülési idő. Ezért is magasak a távhődíjak Cellben, nem csak a gázáremelések miatt.

A Dalkia Zrt. képviselője megerősítette tárgyalási készségét. Elmondta, hogy a gázárról, az elektromos áram áráról a kormány dönt. A gázmotor-beruházással kapcsolatos elképzelés azért nem vált valóra, mert 2001 után megváltozott az áramátvétel törvényi szabályozása. Sok a feltétel, ráfizetésesek az éjszakai órák és a nyári időszakok, egyébként is csökkent a villamos energia átvételének ára. A szolgáltató reméli, hogy a gáz szabadpiaci vásárlása előnyös lesz majd a nagy beszerzőknek, így a Dalkiának is. A fűtési rendszerről való leválás nem megoldás, az egyedi fűtés kialakítása költséges, megtérülési ideje 8-12 év. Nem titkolta, a 318 milliós beruházást vissza kell fizetni.

Kiniczky István azt kérdezte, mennyivel csökken a számla a lakás, az épület szigetelése után. A Dalkia képviselője nem egészen erre válaszolt, de beszélt a fűtési megtakarításról. Szombathelyi példát idézett: két egymás melletti tízemeletes tömb esetét. Az egyiket hőszigetelték (nyílászárókat cseréltek), a másikat nem. A felhasznált fűtési energiában csupán 5 százalékos megtakarítás mutatkozott. Amikor azonban ugyanabban az épületben a fűtési rendszert is korszerűsítették (költségmegosztók, radiátorszelepek), akkor 25 százalékos lett az energiamegtakarítás. (A számlán mutatkozó díjról nem esett szó!)

Hetényi László képviselő csendes javaslata nagy sikert hozott. A Cellenergo november elsejétől újabb 18 százalékos díjemelést terjesztett elő. A képviselő sokallta, 12-t javasolt. A jegyző figyelmeztette a testületet: ha az önkormányzat a javasoltnál alacsonyabb emelést fogad el, akkor a különbözetet a cég behajthatja az önkormányzaton (igaz, bírósági úton). Az önkormányzat tulajdonosként a cég működőképességének fenntartásában, az áremelésben érdekelt. A döntés végül a lakosság javára született meg.

December végére szeretne az új díjszámítási képletben megállapodásra jutni partnereivel az önkormányzat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!