Hírek

2008.12.05. 03:29

A trükkös gázos

<b>Szombathely</b> - A gázszivárgás ellenőrzésére hivatkozott, így jutott be a családi házba a trükkös csaló. A megnyerő modorú férfi első dolga az volt, hogy megsimogatta Piri néni macskáját.

Némethy Mária

- Kinéztem az ablakon, ki az. Egy fekete bőrkabátos férfi állt ott, azt mondta, a gázművektől jött, mivel rengeteg baleset történik, a kéményseprőkkel összefogva sorra ellenőrzik a készülékeket, megnézik, nincs-e szivárgás. Igazolványt kértem tőle, mert annyi minden ad okot a bizalmatlanságra. Ő igazat adott, s készségesen elővett egy fényképes igazolványt, amelyben láttam színes fotóját, de mivel nem volt rajtam szemüveg, nem tudtam elolvasni a nevét. A modora, a hanghordozása, a kinézete mind azt sugallta: beengedhetem. Ő a kapu alatt megsimogatta a cicámat, aztán sorra nézte a konvektorokat a szobákban, a konyhában, még a fürdőbe is benézett. Mindegyiket kapcsolgatta, megkopogtatta, közben megkérdezte, mikor volt átvizsgálva a hálózat. Amikor végzett, megnyugtatott, nincs semmi baj, s közölte: majd csekket fognak kiküldeni, de nem lesz vészes az összeg. Teljesen megnyugodtam. Kikísértem, még közben ajánlottam, hogy a kémény miatt menjen fel a padlásra is, de nem akart. További jó egészséget kívánva búcsúzott. Eltelt egy-két óra, amikor jött a takarító, akinek fizetni szerettem volna. Odanyúltam a tévé alá, mindig ott hever a tárcám. Most nem. Összeforgattunk, kerestünk mindent, de nem találtuk. Valamivel több mint 4 ezer forint volt benne. És az összes iratom! A személyim, a taj-kártyám, névjegyek, ré-gi kedves családi fotók. Hogyan megyek kedden kórházba minden irat nélkül?

Piri néni felhívta telefonon a szomszédokat: kiderült, nem járt náluk a gázos. Próbálta elérni a gázművet is, de már 4 óra elmúlt, nem sikerült. Akkor hívta a rendőrséget. Először a 107-et, ám ott csak rögzítő volt, aztán a 112-t. A rendőrök azonnal kijöttek. Piri néni személyleírást adott, ujjlenyomatokat vettek, fotóztak, alaposan kikérdezték a 40 év körüli, körülbelül 175-180 centis férfiról.

- Ilyen átkozott világban élünk! - sóhajt az idős asszony, fogadkozik: soha töb- bé nem enged idegent a házba.

Dr. Németh Róberttől, a bűnmegelőzési osztály vezetőjétől kérdeztük: lehet-e az ilyen helyzetet elkerülni?

- A szolgáltatók kiértesítik előre minden esetben az ügyfelüket arról, ha bármit akarnak nála elvégezni. Ez ebben az esetben nem történt meg, így önmagában gyanút kelthet. Az igazolvány speciális, mindig személyi igazolvánnyal együtt kell kérni, bár hamisítani is lehet.

Még egy jó tanács: a károsultak mindenképpen tegyenek feljelentést, mert a csaló annál több időre kerül rács mögé, minél több eset ismert.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!