Hírek

2008.12.12. 03:28

A város iskolája

<b>Körmend </b> - Valamikor rivalizáltak egymással az iskolák, még külsőségekben is (lásd: diáksapka). Az ország súlyos gondjai azonban az oktatást sem kímélik, a legtöbb iskola a túlélésért küzd. Márpedig kiművelt emberfők nélkül nincs jövő.

Kozma Gábor

Az iskola kapuján belépve hatalmas zsivaj fogad. Kiskamasz csoport rohan el mellettünk, az emeletről komplett osztály zúdul alá. Arra tessék menni, ott az igazgatói! , igazít el egy szőke copfos kislány. Látva a fényképezőgépet, csak megjegyzi: Nekem is lesz ám ilyen karácsonyra! Karakai József igazgató iratokba mélyülve fogad. Bocsánat, éppen egy szülői munkaközösségi anyagot tanulmányozok, ők a mi igazi hátországunk , mondja, majd az iskola eredményeire terelődik a szó. Már csak azért is, mert nemrég fogadta el a városi közgyűlés az intézmény munkájáról szóló jelentést. Hála az égnek, nincsenek nagyobb gondjaink. A létszám stabil, a pedagógusi gárda jól képzett, felkészült. És állandó mozgásban van, már ami az önképzést, az újabb diploma megszerzését illeti. Az állandó mozgás kiterjeszthető az intézmény egészére, vagyis a technikai és tárgyi eszközök folyamatos megújítására. Az a stratégia, hogy ne egyszerre nagyot, hanem kisebbet, de állandóan lépjünk előre. Így a költségek is jobban előteremthetők, és fel tudunk készülni az éppen aktuális pályázatokra.

Az igazgató elárulja: az önkormányzat jól viszonyul az intézményhez, felismeri a benne rejlő lehetőségeket. Hiszen kiművelt emberfők nélkül nincs művelt város, ország. És még valami, amiért nagyon fontos a Somogyi és persze a többi városi általános iskola jó működése. A nyolcadik elvégzése után számos diák továbbtanul. Célunk, hogy ezt helyben tegye; a Kölcsey gimnázium és a Rázsó szakközépiskola olyan szintű felkészítést nyújt, amelynek birtokában bármely végzős eséllyel indulhat majd a főiskolai, egyetemi felvételiken , halljuk. Az igazgató azt is megjegyzi, hogy nem minden tejföl . Gondolva az egyre nagyobb követelményekre az egyre inkább csökkenő pedagóguslétszám mellett. És mint másutt, itt is elbírnának még több pénzt a fejlesztésekre. Speciális problémájuk a speciális nyílászáró rendszer, amely rég megérett a cserére. Látva az épület felületét, ez bizony sokmilliós tétel...

Az iskolához tartozik egy tornacsarnok és tanuszoda is. Mindez ideális feltételeket teremt az oly sokat emlegetett testi-lelki képzés egységéhez. Nem véletlen, hogy a sportversenyeken a somogyisok szép eredményeket érnek el évről évre. Jelenleg 36 pedagógus helyben, öt pedig a magyarszecsődi tagintézményben oktat. Munkájukat és az iskola működtetését további 9 alkalmazott segíti. Az országos és a regionális tanulmányi versenyeken elért eredményeiket lehetetlen felsorolni, mert olyan hosszú a lista. Amit persze szeretnének prolongálni a somogyisok. Mindezek után nem meglepő, hogy a képviselő-testület egyhangúlag elfogadta az iskolai jelentést, elismerve mind a tanárok, mind a diákok és szüleik munkáját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!