Hírek

2008.12.18. 03:28

Adventi idill a nádtetős kunyhó környékén

<b>Vép </b> - Fűszeres forralt bor, egyszerű, ízletes harapnivalók, kvaterkázó emberek, kellemes karácsonyi dallamok. Mindezt a polgármesteri hivatal előtti téren találja esténként az arrajáró. Az adventi idillhez már csak a hólepel hiányzik.

Simon Erzsébet

Kedden este, ottjártunkkor Kiricsi Miklós, Kovács Péter, Török Sándor, Dömötör Gábor - önkormányzati képviselők - és családtagjaik szolgálták ki a véletlenül, de inkább szándékosan a térre tévedőket. Hiszen jól tudják a falubeliek, hogy ilyentájt mindenki szívesen látott vendég itt. Persze nemcsak a forró ital, a hagymával megspékelt zsíros kenyér, a leveles pogácsa, a diós-meggyes kalács - mondhatnánk, az ingyen étel és ital - vonzza az embereket. A társaság, a közösség, a találkozások lehetősége irányítja a lépteket az adventi sziget felé. Asszonyok, férfiak, fiatalok, gyerekek csoportosulnak, halk duruzsolás tölti be a teret. És megejtő karácsonyi dallamok kúsznak a fülekbe: a nyugdíjasklub tagjai - az esti szentmise után, hazafelé menet - mostanság mindig útba ejtik a helyet. Énekelnek kicsit, hogy a dalokkal is feltöltődjenek az emberek, s nem bánják, ha mások is bekapcsolódnak a dalolásba.

Gál Pál is nagyon szeret énekelni; négy éve Erdélyből érkezett, ma már Vépet otthonának tekinti a nyugdíjas férfi, nem győzi dicsérni az adventi nyilvános vendéglátás kezdeményezőit. Ahonnét ő jött, Kisküküllő Dombóról, ott másféle szokások vannak. Ott szentestén a zenészek minden otthonba beköszönnek, a háziaktól kalácsot kapnak. Aztán karácsony első napján a fiatal legények házról házra járnak, kórusban énekelnek, néhol vacsorával traktálják őket. Éjfélre fölérnek a templomdombra, s dalaikkal körbeölelik az erdélyi tájat. A vépi hagyományt azért is tartja jónak, mert ilyenkor rég nem látott ismerősökkel is szót lehet váltani; szeretetben, megértésben tölteni néhány órácskát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!