Hírek

2008.12.16. 03:29

Akkor se volt pénz

<b>Szombathely</b> - Kettős jubileumot ünnepeltek tegnap délután a Savaria Múzeumban: 75 éves lett a Vasi Szemle és a múzeumbarát egyesület. Az alkalomra a folyóirat bővített számmal jelent meg. Kevesen vették észre, de az is történt ez idő alatt, hogy a szellem behatolt az anyagba

Merklin Tímea

- Pável Ágoston mélyen beírta magát Vas megye kultúrtörténetébe. Képes volt felülemelkedni a kicsinyességen, magas szinten összefogta a tudományok művelését, az eszmét tekintette mindig elsősorban. Rögös volt az előrejutás útja, ahogy ma is az - mondta dr. Nagy Zoltán, majd Majthényi László megyei alelnök köszöntőjében úgy fogalmazott: Rövid volt a 20. század, amely lényegében az első világháborúval kezdődött és a kommunisták bukásával fejeződött be, de egy nagyon fontos dolog is történt ez idő alatt, amit kevesen vettek észre: a szellem behatolt az anyagba.

A 30-as éveket mint a magyar szellemi élet nagy korszakát dr. Gyurácz Ferenc, a Vasi Szemle jelenlegi főszerkesztője éltette tovább, miután átvette az alelnöktől a megyei közgyűlés 75 éves jubileumra szóló oklevelét.

- A két világháború közti magyar értelmiség előtt fejet hajthatunk - mondta-, hiszen miután Magyarországot tönkretették, egy évtized alatt fejlődést tudtak elérni. A gazdasági helyzet rosszabb volt, mint most. De nem a siránkozásnak, hanem a cselekvésnek adtak teret. Az az idő Szombathelynek is nagy korszaka volt; itt élt és publikált a Vasi Szemlében Almássy László Afrika-kutató, Gáyer Gyula botanikus és más kiváló tudósok.

Lőcsei Péter a most megjelent ünnepi számban megírta a Vasi Szemle indulásának történetét. Akkor is ítéletidő volt, a vonatok akkor sem jártak. Ambrus Lajos, a Vasi Múzeumbarát Egylet elnöke a vasutas sztrájk miatt nem tudott megérkezni a múzeumbeli rendezvényre, ezért az egylet titkára, Tóth Kálmán vette át a Majthényi Lászlótól elődszervezetük, a Vasvármegyei Múzeumok Barátainak Egyesülete 75 éves jubileumára szóló oklevelet.

Induláskor a folyóirat filléres gondokkal küzdött - az első lapszámokban olvasható egy pici hirdetés, amely felkéri a nyájas olvasókat: kinek van felesleges írógépe, ajánlja fel a szerkesztőségnek -, de eközben megszervezte a helytörténeti adatok, anyagok gyűjtését, emléktáblák elhelyezését. Elhatározták, hogy az iskolatörténettől a vasi falvak építészetéig minden helyi témával foglalkozó írást közölni kell. Néhány költőtől is hoztak verset, sőt a Vasi Szemlében jelent meg az első komoly ismertetés Weöres Sándor költészetéről.

A 75 éves jubileumra kibővült lapszám jelent meg, reprezentatív tartalommal, egy adóvisszatérítés révén váratlanul beköszöntött nagyobb összeg segedelmével. A szerzők és tanulmányok között rövid értékelésében Békés Márton válogatott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!