Hírek

2008.12.24. 03:29

Átjár az elöljáró

<b>Porpác, Vát </b> - Idegenlégióssal erősítettek a porpáci képviselők: a vasárnapi időközi választáson a váti illetőségű Poócza Tamás egyetlen jelöltként indult, és nyerte el a polgármesteri posztot.

Angyal László

Elsőként a nevezetes Dózsa György utcát kerestük fel. A falu legszélső utcájában lakóknak el kell költözniük, ha megépül a reptér, mert a házak túl közel lesznek a kifutópályához. Itt találkozunk Feri bácsival, akivel a csípős szélben beszélgetünk. A zord idő nem szegi kedvét, hosszasan sorolja, mi minden történt Porpácon az elmúlt hónapokban. Szerinte is a reptér ügye osztja meg a falu népét, s mivel a régi testület a helyén maradt, nem irigyli az új polgármestert, akinek a korábban megválasztott képviselőkkel kell együtt dolgoznia. S mivel ő is itt lakik, ezért nehéz szívvel, de elfogadja, hogy a falu fejlődése érdekében el kelle-ne költöznie. Úgy gondolja, az utcabeliek többsége is így van ezzel. Ha nem akarják a repteret, a kiköltözést, akkor miért engedték be a házukba az értékbecslőket? , teszi fel a megválaszolhatatlan kérdést.

Arra a felvetésre viszont, hogy miért egy váti embert választottak a porpáciak a falujuk élére, már tudja a feleletet: mert nem akadt helybeli jelentkező, hiszen aki itt él, tudja, mi várna rá...

A településen akármerre járok, a fenti választ kapom, amikor azt firtatom, nem szégyen-e, hogy a százhatvan lelkes községben nem akadt egyetlen ember sem, aki vállára venné a helyi közösség gondjait?

A leginkább az jellemző, hogy mindenkinek van az esetről véleménye, de azt inkább nem osztja meg a nyil-vánossággal.

A porpáciak által bátor embernek tartott Poócza Tamás viszont szívesen nyilatkozik: a frissen megválasztott elöljárónak vannak elképzelései arról, miként lehet a reptér ügyében a gordiuszi csomót elvágni, és arról is vannak tervei, hogyan lehetne a települést fellendíteni. Úgy vélem, egyszerű a helyzetem, ami a reptér ügyét illeti: úgy tudom, a helyi népszavazáshoz szükséges aláírások összegyűltek, január 5-én ülésezik a helyi testület, ahol meg kell határozni a referendum időpontját. Polgármesterként egy dolgom lesz: a többség véleményét kell képviselnem.

Amikor azt firtatom, hogy a reptér ellenzője vagy támogatója-e az elöljáró, Poócza Tamás kitérő választ ad.

Nekem a nép szavát kell elfogadnom.

Beszédes tény viszont, hogy a váti népszavazási alá-írásgyűjtés egyik kezdeményezője volt Poócza Tamás. Ezzel összefüggésben az elöljáró megjegyzi: ez nem jelent semmit. Csupán annyit: támogatja azt, hogy széles körű tájékoztatás után, a nép döntsön ebben a kérdésben.

A reptér mellett más fontos ügyek is szóba kerülnek. Az elöregedő falu fellendítésének egyik kulcskérdése, miként lehet a település zsákfalu jellegét megszüntetni. Két irányban most is vannak földutak. Vát felé már megépült egy felüljáró is, míg Vép felé Szombathelyre lenne gyorsabb az eljutás. Mindkét irányban mintegy 4-5 kilométeres szakaszon kellene utat építeni. Nem lehetetlen vállalkozás, hiszek abban, hogy pályázati pénzből megvalósulhat a porpáciak régi álma. A fellendülés kulcskérdése: meg kell szüntetni a település zsákfalu jellegét

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!