Hírek

2008.12.06. 03:28

Égetőmű elleni országos akció

<b>Budapest</b> - Most még megakadályozhatjuk, hogy a tervezett égetőmű felépítése megpecsételje Szentgotthárd sorsát, szögezte le tegnap sajtótájékoztatón Viniczay Tibor polgármester.

Szenkovits Péter

A tiltakozó rendezvény mottóját Viniczay Tibor, Szentgotthárd első embere fogalmazta meg: Most még megakadályozhatjuk, hogy a Heiligenkreuzban felépíteni kívánt hulladékégető megpecsételje Szentgotthárd sorsát. Kifejtette: A 825 éves város jövője, egészséges fejlődése kerülhet veszélybe. A 24. órában vagyunk, de most még elháríthatjuk a bajt. Ehhez arra van szükség, hogy az osztrák döntéshozókat sikerüljön jobb belátásra bírni. Hangsúlyozta: Ha Burgenland összes szemetét itt égetnék el, ez a mennyiség is csak a szemétégető kapacitásának tíz százalékát kötné le. Ezért arra kérjük az ország polgárait, a média munkatársait, a fiatalokat és a lélekben fiatalokat, a befolyással bírókat és mindazokat, akik egész egyszerűen csak úgy vélik, ezt nem szabad megtenni egy várossal, támogassák most induló kezdeményezésünket. Nevezetesen: elég mindössze egy vagy két képeslapot vásárolniuk, mely a MOL benzinkutakon kapható. Ezekkel üzenhetünk az osztrák döntéshozóknak, fontolják meg még egyszer döntésüket. A képeslapokat a Szentgotthárdért Közalapítvány bocsátotta ki, azt juttatják kifejezésre, ilyesmit egyetlen várossal, családdal, az emberrel sem szabad megcsinálni. Mert ha némán tűrnénk, hogy Szentgotthárddal ez történjen, akkor holnaptól azon sem csodálkozhatnánk, ha Magyarország határaira körös-körül szennyező ipari létesítményeket telepítenének. Arra kérjük tehát az ország apraját és nagyját, küldjön egy kedves, de határozott hangvételű üzenetet osztrák barátainknak.

Bugán József környezetvédelemért felelős alpolgármester erdőmérnökként, természetvédőként is megállapította: Ha megépülne a szemétégető, az általa kibocsátott füst az uralkodó szélirány miatt több mint kilencven százalékban a Szentgotthárdon élőket érné. Föltette a kérdést: Figyelembe vették-e ezt a döntésnél? Vagy épp ez játszott szerepet a helyszín kiválasztásánál?

Áder János, az Országgyűlés fideszes alelnöke arról is szólt, hogy miért nem bízhatunk meg az osztrák ígéretekben. Utalt a Rába szennyezésére, szerinte nem történt változás az ügyben. Beszélt arról, hogy eddig minden - helyi, régiós, politikai - tiltakozás kevés volt ahhoz, hogy az égetőmű ne valósulhasson meg, ezért van szükség arra, hogy a Burgenland tartományfőnökének és a beruházó Begas irányítójának elküldjük a Danke, nein! Made in Burgenland címzésű képeslapokat.

Ozsváth Miklós, a Síoktatók Magyarországi Szövetségének alelnöke az egész ország megmozdulását sürgette az égető ellen, egy mindenkiért, mindenki egyért . Kilátásba helyezte, ha a heiligenkreuzi hulladékégető megépítését mégis engedélyeznék Ausztriában, akkor a magyar síelők másutt hódolnak majd szenvedélyüknek.Mindenki küldjön üzenetet osztrák barátainknak, erre buzdítottak tegnap a fővárosban

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!