Hírek

2008.12.15. 03:27

Együtt ünnepeltek a vasi kisebbségek

<b>Vasvár </b> - Tegnap délelőtt a művelődési ház színháztermében rendezték meg a kisebbségek napját. Az ünnepségen megyei kitüntetéseket adtak át a kisebbségi önkormányzatok nevében.

Bajdó Bettina

A polgármester köszöntő szavai után Nagy Antal, a megyei közgyűlés kisebbségi és külügyi bizottságának elnöke kapott szót. Kifejtette, mennyire örül annak, hogy a hagyományokhoz híven decemberben közösen ünnepelhetik meg a megyei kisebbségek napját.

- Miért is fontos, hogy ezt a kitüntetést átadjuk? - tette fel a kérdést az elnök, s válaszolt is rá: azért, mert nemzedékről nemzedékre át kell örökíteni a szellemiséget, s becsülendők azok a személyek, akik magukra vállalják ezt a nehéz feladatot. Ezek az emberek megérdemlik az elismerést, hiszen vállalkoztak arra, hogy egy közösséget vezessenek, s szellemi, életmódbeli iránymutatást adjanak nekik, akár felnőttközösségekről akár gyerekcsoportokról van szó.

A beszédeket követően Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke adta át a Vas Megye Önkormányzata Szolgálatáért Kisebbségekért Tagozata kitüntetéseket. Az elismerést elsőként Polgár Antalné vehette át, a kitüntetésre a Győrvári Cigány Kisebbségi Önkormányzat javasolta. Polgár Anikó évek óta dolgozik a győrvári általános iskolában, s nemcsak az intézményben végzett munkájáért, hanem a civil szférában való ténykedéséért tartották méltónak az elismerésre. Ezt követően Mersics Károlyt szólították a színpadra, aki a Kőszegi Horvát Kisebbségi Önkormányzattól vehette át kitüntetését. Mersics Károly a Kőszegen élő horvátok meghatározó személyisége, az ő nevéhez köthető a ki- sebbségi önkormányzat 1994-es megalakítása, ennek 2006-ig elnöke is volt. Mun-kájával hozzájárult a kultúra, a nyelv, a hagyományok ápolásához, ezért jelölték őt a kitüntetésre. Unger Editet a német kisebbségi önkormányzat ajánlotta az elismerésre, mivel sokat tett a németek nyelv- és zenekultúrájáért az elmúlt évtizedekben. Végül Kovács Lászlót szólították a színpadra, akit az Apátistvánfalvi Szlovén Kisebbségi Önkormányzat tartott érdemesnek a kitüntetésre. Kovács Lászlónak mindig szívügye volt a szlovén néphagyományok megőrzése, a fiatalok identitástudatának fej- lesztése és a helyi lakosság összefogása.

A műsor közben fellépett a Rábafüzesi Asszonykórus, a Szlovén Szövetség Apátistvánfalvi Gyermekkórusa, a Vasvári Rózsafa Együttes és a Zora Vegyeskar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!