Hírek

2008.12.10. 03:29

Éveket kell várni

<b>Megyei körkép</b> - Az Egészségbiztosítási Felügyelet feldolgozta a várólistás adatokat. A Markusovszky kórházban jelentősen emelkedett a várakozás a csípő- és térdprotézis-műtéteknél. Jelenleg egy csípőprotézis- műtétre 850 napot kell várni, egy térdprotézisre 1200-at

Bajdó Bettina

Az országos adatokból kitűnik, hogy a várakozási idő kilenc ellátás esetében csökkent, hat ellátás esetében növekedett, három esetében pedig nem változott augusztus végéhez képest. A csökkenés a csípő- és térdprotézisműtét esetében jelentős mértékű - kettő, illetve egy hónap -, így jelenleg körülbelül öt hónapot kell várniuk nem sürgős esetben a betegeknek a beavatkozásra. Az országos várakozási idő csökkenése annak köszönhető, hogy az egészségügyi miniszter döntése alapján a kórházak augusztusi és szeptemberi teljesítményvolumen-korlátját 3,89 milliárd forinttal megemelte az egészségpénztár. A többlet-tvk felhasználásáról saját hatáskörben dönthettek az intézmények. A szaktárca célja az volt, hogy az összeget elsősorban az onkológiai, a gyermekellátásokra fordítsák, s hogy csökkenjen a gerincsebészeti, a térd- és csípőprotézis-műtétek várakozási ideje. Az országban, akárcsak a régióban, több helyütt csökkentek is a várólisták.

Az országos tendenciához képest Szombathelyen, a Markusovszky kórházban más a helyzet. Jelenleg egy csípőprotézis-műtétre 850 napot kell várni, ez 185 nappal több, mint augusztusban. Térdprotézis-műtéteknél még rosszabb a helyzet a Markusovszky kórházban, a beavatkozásig 1200 napnak kell eltelnie, ez 347 nappal több, mint az augusztusi várakozási idő.

Dr. Kőfalvi István, a Markusovszky kórház orvos igazgatója szerint a várakozási idő azért emelkedett az elmúlt hónapokban, mert egyre több a beteg, s a szűk kapacitás miatt nem tudnak több műtétet végezni, így egyre többet kell várni a beavatkozásig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!