Hírek

2008.12.15. 03:29

Hazaküldték őket

<b>Sárvár </b> - Száztíz romániai magyar dolgozót tettek ki egyik napról a másikra a Flextronics-gyárból. Szombat délelőtt elmaradt járandóságukat követelték a munkaközvetítő cégtől.

Peltzer Géza

- Erdélyből jöttünk mintegy száztízen, augusztus óta dolgozunk a Flextronicsban, LCD plazmatelevíziókat szereltünk össze - tudom meg Opra Veronikától. - A Multijobnak van egy romániai cége is, ennek a cégnek a közreműködésével kaptuk meg a munkát. Eddig megkaptuk a pén-zünket, nem volt semmi gond. Tegnap be akartunk menni dolgozni, de nem vehettük fel a munkát. Ma reggel az ágyból szedtek ki jó néhányunkat, mondván, hogy itt a busz, csomagoljunk, megyünk haza. A közvetítő cég viszont nem akarja kifizetni a mintegy másfél havi munkabérünket. Pénz nélkül, elindulni a bizonytalanba?

Közben a Multijob irodájába egyenként engedik be az embereket. Ötezer forintot ajánlanak azoknak, akik aláírják, hogy felmondanak. Meg egy ígéretet, hogy odahaza majd megkapják a bérüket. Az emberek dühösek, van aki azt kiabálja kint, hogy adjanak papírt róla.

- Nem mindenkit tettek ki a szállásról, akit viszont igen, nem tehet mást, mint hogy hazamegy.

A munkásoknak határozatlan időre szóló szerződésük van, s már sejtették, hogy le fog állni a gyártás, és nem értik, hogy ha a cég jó előre tudta, mikor fogy ki a megrendelésből, miért nem szólt nekik időben. Embertelen ez a bánásmód, néha hangos szó is hallatszik, de különös esemény nemigen történik. Akik táskákkal jöttek ide, elfogadják az ötezer forintot, és felszállnak a buszra.

A romániai munkavállalók az otthoni minimálbért kapták alapfizetésnek, de jóval efölött az összeg fölött kaptak kézhez. Túlmunkával összejött havonta 120 ezer forint is, a szállásért havi tizenkétezer forintot fizettek.

Úgy vélik, hogy a gyár biztosan átutalta a bérüket a Multijob Kft.-nek, hogy ez valóban igaz-e, sajnos nem tudtuk meg. A munkaközvetítő cég a rendőrökkel csak annyit üzent a sajtónak, hogy nem kívánnak nyilatkozni. Nem volt több szerencsénk a Flextronics International Kft.-nél sem: szombat lévén nem volt nyilatkozatképes ember a gyár területén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!