Hírek

2008.12.29. 03:29

Idén vagy jövőre írják ki?

<b>Szombathely </b> - Számos lakóközösség él a lehetőséggel, és a panelprogramban felújíttatja laká-sait. Egyes társasházak olyan munkára jelöltek ki kivitelezőt, amihez még nincs pénzügyi forrás.Olyan munkára jelöltek ki kivitelezőt a társasházak, amelyhez egyelőre nincs pénzügyi forrás

Varga Nóra

A legutóbbi közgyűlésen Molnár Miklós (Pro Savaria Egyesület) valós problémát tárt a város képviselői elé. Információi szerint a legújabb panelprogramos pályázatokról még nem döntött a kormány, valamint az önkormányzat sem határozott a támogatásról. Annak ellenére, hogy a pályázatokat csupán csak benyújtották, egyes szombathelyi társasházak már kiírták és le is folytatták a kivitelezés közbeszerzési eljárását, eredményt hirdettek, valamint közbeszerzési előszerződést kötöttek. Vagyis olyan munkára jelöltek ki kivitelezőt, amelynek egyelőre még nincsen meg a pénzügyi forrása.

Jövőre jelentősen változik a közbeszerzési törvény. 2009-ben nem lehet úgy közbeszerzési pályázatot kiírni, hogy később ne lehessen a pályázóknak tartalmi vagy formai hiánypólást beadniuk. Tehát olyan cégek is lehetőséget kapnak, amelyeket idén kizártak az eljárásból. Azoknak a társasházaknak, amelyek még az idén kiírták a közbeszerzési pályázatot, valószínűleg többe kerül a felújítás a panelprogram során, mintha jövőre írták volna ki. Ezek a lakóközösségek a lakóknak, az önkormányzatnak és az államnak egyaránt kárt okoztak.

Kaczmarsky János, Szombathely város jegyzője elmondta, ehhez az ügyhöz semmi köze az önkormányzatnak, de rövid időn belül ki fogja vizsgáltatni az esetet.

A panelprogram öt éve indult útnak Magyarországon. Szombathelyen eleinte nem pályáztak a lakóközösségek, három évvel ezelőtt is csupán egy pályázatot nyújtott be a város, ekkor 44 lakás újult meg. 2006-ban már 15 pályázatból 14 nyert pénzt panelkorszerűsítésre. 2007 végére több mint 1700 lakás újult meg a programban. Idén pedig 2100 lakás kérelmét bírálták el pozitívan.

Az összes önkormányzati támogatás Szombathelyen 2003-tól 2008-ig (ha az ősszel beadott pályázatokat nyertesen bírálják el) 1 milliárd 115 millió forint. Az összes bekerülési érték pedig 3 milliárd 441 millió forint.

Szombathelyen mintegy 12 ezer iparosított technológiával épült lakást tartanak számon, jövő év végére a szombathelyi panellakások 41 százaléka újulhat meg. Hazánkban nem sok olyan város van, ahol ennél több hagyományos technológiával épült otthont tettek rendbe az elmúlt években. A kéményfelújításokat is támogatja az önkormányzat és az állam, 2003-tól 16,5 millió forint önkormányzati önerőt biztosítottak erre a célra, az összes bekerülési költség pedig valamivel több mint 69 millió forint volt.

Az iparosított technológiával készült házak több mint harminc éve épültek. A legtöbb panelban lakó család önerőből nem tudta kicserélni a nyílászárókat, a házak többségét pedig nem tudták szigeteltetni. A munkálatok után energiát tudnak a lakók megspórolni, a korszerűsített épületben élők arról számolnak be, hogy akár húsz-negyven százalékkal is csökkent a fűtésszámlájuk a felújítást követően.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!