Hírek

2008.12.19. 03:29

Jelentősen bővítik a falugondnoki hálózatot

<b>Tompaládony </b> - A helyi faluházban tartották évzáró összejövetelüket Vas és Győr-Moson-Sopron megye falugondnokai. Nyugdíjba vonuló társaikat is köszöntötték.

Tersztyánszky Krisztina

Megyénkben 1993-ban jöttek létre az első falugondnoki szolgálatok, akkor hat kis őrségi faluban. Aprókat lépegetve, a Szociális és Családügyi Minisztérium támogatásával minden évben bővült a kör, napjainkban már 64 vasi település működtet falugondnoki szolgálatot. Ez az adat is már rövidesen el-avulttá válik, a szolgálati kisbuszok beszerzését ugyanis ebben az évben már az Európai Unió támogatja az FVM közvetítésével. Mindez nem kevesebbet jelent, mint hogy 2008. évben 59 vasi önkormányzat kapott támogatást közösségi közlekedési szolgáltatások működtetésére - járművásárlásra vagy -cserére -, így rövidesen 64-ről 93-ra nő a szolgálatot működtető önkormányzatok száma.

Az évzárón Kozma Judit elmondta, hogy a mögöttünk álló évben is folytatódott a falugondnokok akkreditált továbbképzése. A két megyét összefogó egyesület együttműködési megállapodást kötött a Vas Megyei Rendőr-főkapitánysággal annak érdekében, hogy a falugondnokok a rendőrökkel együtt segítsék megelőzni az időskorúak elleni bűncselekményeket. Jövőre több településen szerveznek prevenciós jelleggel felvilágosító előadásokat rendőrök, polgárőrök és falu- gondnokok részvételével. Az új szolgálatot indító önkormányzatokat pedig információs napokkal segítik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!