Hírek

2008.12.31. 03:29

Malacunk van?

<b>Szombathely</b> - Hosszú sorok kígyóztak a vásárcsarnok üzletei előtt tegnap. Kelendő volt a malachús, a virsli, de jól fogyott a pezsgő, a savanyú káposzta és a lencse is.

Nagy Ildikó

- Kelendő a juhbeles virsli, a füstölt csülök, előbbi kilója 1190, utóbbié 990 forintba kerül. De viszik a kocsonyahúst és a bürkét is - tudtuk meg Béry Ferenc üzletében.

Id. Németh Elemér húsboltját nemcsak a szép áruk, de a kiszolgálás közben bőkezűen osztogatott bókok miatt is kedvelik az asszonyok. Tegnap kígyózott a sor a pult előtt, a hentesek alig bírták a tempót. Sokan keresték a malachúst, volt aki egészben vitte: a 14 kilós, 15 ezer forintot kóstáló szerencshozó feltehetően a forró kemencében tölti a mai napot, hogy este citromkarikával az orrában csillapítsa az éhséget, és garantálja a szerencsét. A karaj, a csülök is kelendő volt, és persze a bőrös oldalas is, ami - mint megtudtuk - a főnök egyik nagy kedvence. Virsliből is sokfélét kínáltak: a legolcsóbb műbelestől a legdrágább roppanós bécsiig. Előbbi kilóját 600, utóbbiét 1900 forintért mérték.

A zöldségesstandoknál a lencse és a sárgaborsó volt a sláger, igaz Táncsics Gábor szerint Vas megyében a lencse a népszerűbb. Nagy keletje volt a narancsnak és a mandarinnak: a gyümölcsökből minden bizonnyal bólé készül majd. Gábor néhány vevője az idén beújított, és állítólag aszalt szilvát is tesz majd a szilveszteri italba. És ha már az italoknál tartunk, ejtsünk szót a pezsgőről is. Kiss György üzletében a Törley a legnépszerűbb, de sokan keresték a szovjet - bocsánat: ma már orosz - pezsgőt is. A hölgyek előszeretettel viszik az édes, muskotályos fajtákat. Persze az aprónép sem maradhat majd ki a koccintásból: az alkoholmentes pezsgők számtalan ízű és színű változata közül válogathatnak a szülők.

A másnapos gyomorra is gondolni kell, mégpedig időben. A korhelyleveshez nélkülözhetetlen hordós káposztáért is sokan álltak sorba, a sok esetben életmentőnek számító levesbe való finomság kilóját 280 forintért adta Singer Zoltánné, Magdi néni. Tudják: ő az az asszony, aki a piacon, az üveges savanyúságok között is folyton dolgozik. Tegnap épp vöröshagymát pucolt, körülbelül egy vödörrel.

- Addig is lefoglalom magam, és így legalább nem a lakást büdösítem a hagymával - magyarázta lelkesen. És hogy az ő szemét miért nem csípi a vöröshagyma? Nos, szerinte másét sem csípné, ha harminckét éven keresztül ezt csinálta volna. Magdi néni savanyított házi finomságai közül ilyentájt a fejes káposztának is nagy keletje van, sokan ugyanis az új esztendő első napján is ragaszkodnak a töltött káposztához. És végül egy nem tipikusan év végi, de felettébb hasznos portékára is felhívjuk a figyelmüket: ezer forintért kitűnő cirokseprűket kínálnak a piacon. Kisöpörhetjük vele az ártó szellemeket, vagy azt, aki megérdemli....

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!