Hírek

2008.12.18. 03:29

Ők is képezhetők

<b>Szombathely </b> - 2005 óta iskolai keretek között történik az Aranyhíd Nevelési-Oktatási Integrációs Központban a súlyosan halmozottan sérült gyermekek képzése. Ezzel a korábbinál nagyobb esélyt kapnak az emberhez méltó életre.

Tersztyánszky Krisztina

A súlyosan halmozottan sérült gyermekek képzése integráltan, a középsúlyo- san fogyatékos növendékek csoportjaiban zajlik, a foglalkozásokon passzívan ők is részt vesznek. Speciális kerekes székben ülnek, önellátásra, beszédre képtelenek. Délelőttönként egyénenként kézről kézre adják őket a különféle speciális szakképesítéssel rendelkező gyógypedagógusok. A gyógytornák, a masszázs, a hidroterápia és egyéb, speciális eszközökkel végzett fejlesztések elsődleges célja, hogy mozgásállapotuk szinten maradjon, esetleg javuljon. A másik cél, hogy megtanítsák őket a kommunikáció sajátos módjára: érzékeljék a környezetüket, és adjanak jelzést érzelmeikről, igényeikről. Sokszor többéves munka eredménye, ha valamelyikük a szemével igent vagy nemet int, nevet, vagy kérésre rácsap a gyógypedagógus kezére. A cél, hogy idővel eljussanak az elérhető önállóság maximumára, hogy minél közelebb kerüljenek az elviselhető, emberhez méltó élethez. A szakember szerint a súlyosan mozgássérült ember a testének rabja, olyan, mint egy lezárt láda. Mivel nem tud visszajelzést adni, nagyon nehéz meghatározni, hogy értelme milyen mértékben sérült. Ha sikerül a bezárt láda kulcsát megtalálni, akár csodák is történhetnek. Az intézményben is van olyan számítógép, aminek kurzorja a pupilla, vagy a fej mozgásával irányítható. Bár még nagyon hosszú odáig az út, a gyógypedagógusok nem zárják ki, hogy valamelyik növendékük egyszer majd eljut a kommunikációnak erre a szintjére.

Annak kimondása, hogy minden gyermek képezhető, a gyógypedagógia nagy vívmánya. A fejlesztőiskola azonban nem csak a sérült gyermekek életminősége, kilátásai szempontjából felbecsülhetetlen. Segítség a szülőnek is, aki a nap huszonnégy órájában szolgálatot teljesít a gyermeke mellett, s így délelőttönként lehetőséget kap a lélegzetvételre, pihenésre, esetleg négyórás állás válla- lására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!