Hírek

2008.12.10. 03:28

Rába: még több vizsgálat kell

<b>Szentgotthárd </b> - Figyelemre méltó megállapításokat is tartalmaz a Magyar-Osztrák Vízügyi Bizottság értékelése a Rába vízminőségének első átfogó vizsgálatáról, amelyet tegnap látott el kézjegyével osztrák, illetve magyar szakpolitikus a Hotel Lipában.

Szenkovits Péter

Az úgynevezett Rába Survey 2008 elnevezésű (a survey kifejezés kérdőíves adatfelvételt és -feldolgozást takar) Összefoglalás című iratában az is olvasható: Az osztrák oldalon levő kibocsátóknál a vízmennyiség esetében az engedélyekben szereplő szennyvízmennyiségekkel számoltunk, a magyar oldali kibocsátásoknál viszont a ténylegesen kibocsátott szennyvízmennyiséggel. Ezért abból kell kiindulni, hogy az osztrák emissziós (magyarul: kibocsátási) értékek ténylegesen alatta maradnak a Rába Surveyben szerepeltetetteknek. Ezenfelül megjegyzendő, hogy a biokémiai oxigénhiány meghatározása nitrifikációt (az ammónia nitritté, majd nitráttá oxidálódása a talajban) gátló anyag nélkül történt, ugyanakkor az osztrák kibocsátási határértékek a nitrifikációt gátló anyag bevezetésével történő mérési módszerre vonatkoznak. E vonatkozásban a jövőben indokolt a kiértékelési módszerek szakmai optimalizálása és összehangolása. Továbbá: A Rába Survey keretében vizsgált közvetlen Rába-bebocsátók esetében megállapítható, hogy a biokémiai oxigénhiány terhelés 84 százaléka osztrák államterületen keletkezik. Ezen túlmenően a magyarországi közvetett bevezetések révén is adódik terhelés (főleg a Répcébe való bevezetések miatt, ahol a legmagasabb emissziós koncentrátumokat mértük). Az ammónia-N kibocsátás 61 százaléka Ausztriából származik. Ugyanakkor azt is leszögezték: Igen magas a rábacsécsényi szennyvíztisztító kibocsátása. E vonatkozásban is elmondható, hogy a magyarországi közvetett bevezetések révén is adódik terhelés (főleg a Répcébe való bevezetések miatt, ahol a répcelaki szennyvíztisztítónál mértük a legmagasabb emissziós koncentrációt). A közös vizsgálat eredményeként azt is rögzítették: A szennyvízkibocsátások csekély ipari hányada miatt a magyar oldalon a befogadók terhelése mind mennyiségi, mind szennyezőanyag tekintetében egész évben egyenletesnek mondható. Ugyanakkor Ausztriában a szennyezőanyag-kibocsátás nagysága alapvetően az ipari termelés függvénye.

A jövőben nem lehetne olyan intézkedéseket hozni, amelyek a másik ország vizeit károsíthatják, fejtette ki lapunknak Nádor István, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság első embere. Egyébként a szakértők hozzálátnak a következő Rába Survey előkészítéséhez. Az átfogó vízminőségi vizsgálatot - immár a vízhozam mérésével kiegészítve - 2012-ig évente meg fogják ismételni.

A jövőben nem lehetne olyan intézkedést hozni, mely károsítja a másik ország vizeit

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!