Hírek

2008.12.06. 03:29

Restik múlóban

<b>Celldömölk</b> - Bezárt a közkedvelt melegkonyhás étterem, a resti a kisvárosi vasútállomáson. Az üzemeltető sokallotta a bérleti díjat, nem hosszabbította meg a november közepén lejárt bérleti szerződését.

Simon Erzsébet

Dancs Miklós régi motoros a szakmában. A több évtizedes szakmai tapasztalattal bíró vendéglátós azt mondja: derült égből villámcsapásként hatott rá az a levél, amit az étterem tulajdonosa, a Resti Zrt. küldött neki az ősszel. Abban az állt, hogy a korábbi, alig több mint 200 ezer forintos bérleti díjat 300 ezerre, a másfél évtizede letett kauciót pedig ötszörösére, 1,2 millió forintra emelik. Ez azért volt számára meglepő, mert szeptemberben felkereste a bérbeadó területi képviselője, akivel előszerződést kötött további három esztendőre. Tárgyalásaik során nem esett szó a bérleti költségek emeléséről.

Dancs Miklós a levél kézhezvételét követően osztott-szorzott, végül arra az elhatározásra jutott, hogy nem hosszabbítja meg a november közepén lejáró bérleti szerződését.

- Hatvanegy éves vagyok, nyugdíjas korú, el is mentem nyugállományba, de úgy gondoltam, három évig még viszem a restit. Több mint másfél évtizede vettem át, a vendégek visszajelzései szerint azóta közkedveltté váltunk a városban. Úgy tudom, a megyében már csak mi voltunk a resti , a körmendi is bezárt tán fél éve. Nem értem a tulajdonosok üzletpolitikáját: a vendéglátóegység állagmegóvására, fejlesztésére sehol sem költöttek, nekem meg még azt is előírták volna, honnan szerezzem be a nyersanyagot. Ezt a terhet, amit most rám róttak, már nem vállalhattam. Nekem úgy tetszik, a restik elsorvasztása a cél; de vajon mi lehet ennek az oka? Nálunk volt forgalom, gondolom, másutt is lenne igény a vasútállomásokon a kulturált, meleg ételt kínáló vendéglőkre. Harmadik kategóriás egységként háromfajta levest, három-négyféle köretet, nyolc-tíz fajta készételt, tucatnyi frissensültet - sertés-, marha- és szárnyashúsból - kínáltunk, desszertválasztékunk is volt, s menüt is ehettek a hozzánk betérők.

Az étteremben sok volt a törzsvendég, egyik hozta a másikat; leginkább MÁV-alkalmazottak, átszállásra váró utasok érezték jól magukat a békebeli hangulatúnak mondott vendéglátóhelyen.

A barátságos celli restiben Dancs Miklós hét alkalmazottal dolgozott, kettőt tovább foglalkoztat a városban levő másik vendéglátóegységében. Mint mondja, nem esik kétségbe, hiszen lesz mivel foglalkoznia a jövőben is; ám fájlalja, hogy a bérbeadó nem is próbált vele dűlőre jutni.

Információink szerint a büfé tegnap ismét kinyitott, új üzemeltetővel. Hogy finom meleg ebédet, ízletes vacsorát mikor falatozhatnak a vonatra várók, egyelőre nem tudni.

Az étteremben sok volt a törzsvendég; egyik hozta a másikat a kellemes helyre

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!