Hírek

2008.12.10. 03:28

Térképen az erődök

<b>Csepreg </b> - Virtuális térképet állított össze a történelmi Magyarország valamennyi várhelyéről dr. Dénes József régész. A hatalmas topográfiai munka mind a kutatók, mind a turisták számára fontos alapmű lehet.

Tersztyánszky Krisztina

Az új technikai lehetőséget kihasználva dr. Dénes József most arra vállalkozott, hogy minden eddig rendelkezésre álló szakirodalom és térkép adatait, hadtörténeti, építészettörténeti dokumentumokat, valamint a kutatók személyes tapasztalatait is összegezve a lehető legtöbb várhelyet pontosan elhelyezzen a térképen. A kutató sem mondja ki, hogy valamennyit , hiszen az ismert helyek köre folyamatosan bővül, s valószínűleg a továbbiakban is bővülni fog. A www.várak.hu információs oldal használói, a várak iránt érdeklődő polgárok közül is jó néhányan küldtek már be a szerkesztésnél hasznosítható új információt.

- Az internetes műholdas térkép óriási segítséget jelent a várhelyek beazonosításában - magyarázza el a történész. - Segítségével több tucat új helyszínt találtam a történelmi Magyarország földrajzi területén. Ezenkívül számos olyan egykori erődöt is sikerült beazonosítani, amiről eddig csak feltevéseink voltak, vagy tudtuk, hogy léteznek, csak a pontos helyüket nem ismertük. Természetesen azokat a helyeket, amelyeket még nem kutattak meg régészek, idővel sorra le kell a helyszínen is járni, kutatótársaimmal ezt is folyamatosan végezzük. A műholdas térkép azonban nagy bizonyossággal megmutatja a helyeket. Ehhez persze meg kell tanulni a kutatónak a légifelvételeken látható jelenségek, a felszínen tapasztalható érdekességek értelmezését is. A legtöbb helyen egyértelműen, még a laikus számára is szembeötlően körvonalazódik az egykori várárok helye, a feltöltött talaj ugyanis sötétebb a felvételeken.

A kutatómunka jelenlegi állása szerint a történelmi Magyarország területén csaknem ötezer várhelyet sikerült azonosítani. A kutatás kiterjed minden erődített, védelemmel ellátott építményre, az új-kőkori, 7-8 ezer esztendős, árokkal körülvett településektől egészen a 19. század végén épült komáromi erődökig.

A helyszínek zöme három fő kategóriába sorolható. A leggyakoribbak az Árpád-kori, kisméretű várak, a templomerődök, valamint az erődített kastélyok. (A kastélyoknál általános jelenség, hogy vagy az épület maradt fent, az azt körülvevő árkot viszont betemették, vagy pedig fordítva: csak a várvédő árok maradt meg, s az épületet lebontották, mint például Mikosszéplakon.) Érthető módon lényegesen kevesebb az őskorból fennmaradt emlék - Vas megye területén például a tízet sem éri el ezek száma, míg Árpád-kori maradvány száznál is több van. A várhelyeket egyelőre egységesen egy sárga gombostűfej jelzi a térképen, idővel azonban a kutató elképzelhetőnek tartja a típusok szerinti differenciálást is.

Magyarországon eddig még egyik történelmi korszakról, annak emlékeiről sem jelent meg részletes atlasz. (Ellentétben több más országgal.) A turistatérképek a rendelkezésre álló információk hiányossága miatt gyakran pontatlanok - a tömördi vár helyét is például több száz méterrel távolabb jelölik a valóságosnál. A most elkészült virtuális térkép előnye nemcsak az, hogy teljességre törekszik, hanem hogy a GPS koordinátákat megadva mértani pontossággal jelöli meg a helyeket.

Az alapmunka elkészült, egyelőre magánhasználatra . A szerző még gondolkodik rajta, hogy milyen formában tegye közkinccsé. Lehet, hogy papír alapú térkép készül belőle, lehet, hogy atlasz, de az is lehet, hogy egy multimédiás kiadvány, amiben helyet kaphatna a helyszínek rövid leírása, és fotók is.

Az adatbázis elsősorban tudományos alapvetés, a kutatók, történészek, diákok munkáját segítheti majd, de turisztikai szempontból is jelentős, hiszen vannak olyan elkötelezett országjárók, akik módszeresen végiglátogatják az ilyen történelmi emlékhelyeket.

Dr. Dénes József elmondta, hogy a kutatómunkának közvetlen, gyakorlati hasznosulására is van már példa, amennyiben több települési önkormányzatnak is segítségére szolgál. A vidéki örökség megőrzését szolgáló, vidékfejlesztési célú uniós pályázat keretében ugyanis több vasi község is tervezi, hogy őskori vagy Árpád-kori várának turisztikai bemutatásához támogatásért folyamodik. Ebben már többen kérték a régészek segítségét, s együttműködnek a térképet készítő lelkes team tagjaival.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!