Hírek

2009.01.10. 03:26

A távfűtés versenyképességéért

<b>Sárvár </b> - A távhő működtetésével, hatékonyságával, a leválásokkal, s a szolgáltatás ár-érték arányával kapcsolatban sok kérdés fogalmazódott meg a városban.

Erős D. Zoltán

- A lakásszövetkezet által megfogalmazott kérdések nem tartoznak a FEB kompetenciájába, ezért nem adtam konkrét választ a kérdésekre - indokolt Németh Zsolt. A felügyelőbizottság feladata a távhő működésének tulajdonosi és közérdekvédelmi ellenőrzése. Munkájuk során a jogszerűségre és a hatékony működtetésre koncentrálnak, de szükség esetén etikai és morális kérdéseket is érintenek. A felügyelőbizottság munkamódszere, hogy megállapításokat tesz, s javaslatokat fogalmaz meg mind a tulajdonos, mind pedig a menedzsment felé. A konkrét ügyekben azonban nem ő az adatgazda, így ezekről az elnök sem nyilatkozhat.

A FEB-elnök elmondta, hogy kétéves működésük során azokat a korábbi, még a beiktatásukat megelőző időszakban meghozott döntéseket is felülvizsgálták, amelyek most is hatással vannak a fogyasztókra és a távhő működésére. Ezek során kiderült, hogy a korábbi cégvezetés és tanácsadói esetenként szakszerűtlen döntéseinek hatásait, nem kellően lemodellezett, néhol eltaktikázott lépéseit ma már csak részben lehet korrigálni. A díjképzést illetően nem lehet takargatnivalója a távhőszolgáltatónak, annak mindenki számára érthetőnek kell lennie. A díjak meghatározásánál új elemként meg kell jelennie a kapcsolt energiatermelésből származó előnynek, s ennek a fogyasztóhoz is el kell jutnia. Ma ez még nem érvényesül teljes mértékben. Ezért ezen változtatni kell. A távhőszolgáltatás költségének 60-70 százaléka az energia, így ez a költségelem a legfontosabb. Németh Zsolt szerint a hőt termelő erőművek extraprofitjának ideje lejárt, akkor is, ha ez sokak érdekeit sérti. Úgy gondolja, éves szinten akár több tízmillió forinttal lehet az ezzel kapcsolatos költségeket csökkenteni. Ehhez azonban módosítani kell a távhő számára előnytelen szerződést, ami jelentősen fokozhatja a távfűtés versenyképességét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!