Hírek

2009.01.27. 03:28

Alkalmazkodás

<b>Körkép </b> - A Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ 1,5 milliárd forinttal kevesebb pénzt kapott a decentralizált foglalkoztatási alapba. A központi támogatásokban bíznak.Kiss Ambrus arra számít:a válságkezelésre elkülönített keretből több pénzhez juthatnak, mint amennyit a foglalkoztatási alapból elvontak

Varga Nóra

A munkaügyi tanácsnak véleményezési joga van a decentralizált foglalkoztatási alaprész felosztására. A 2009-es évre a régió fele annyi összeget kapott, mint 2008-ban. A hárommilliárd forint helyett másfél milliárdot oszthatnak szét. Ezt a forrást képzéstámogatásra, vállalkozásfejlesztésre, szolgáltatások és munkaerőpiaci programok támogatására, valamint munkahelymegőrzésre fordíthatja a munkaügyi tanács. A forráscsökkenés miatt takarékosan gaz- dálkodva kell belevágniuk a 2009-es évbe. Kiss Ambrus kiemelte, hogy a központi támogatásokban bíznak. A decentralizált foglalkoztatási alaprész kerete a válságkezelésre elkülönített forrás miatt csökkent. Utóbbihoz pályázat útján lehet hozzájutni a munkaügyi központon keresztül. Nyugat-Dunántúl ipari régió, a foglalkoztatottak 40 százaléka dolgozik ebben a szektorban. Nyugat-Dunántúl gazdasága át fog alakulni a közeljövőben. Az átalakulás segítése jelentős összegeket emészthet majd fel. Az erre kapott támogatást részben munkahelymegőrzésre, részben pedig az alkalmazkodóképesség támogatására fordíthatják majd a cégek. Kiss Ambrus arra számít, hogy a válságkezelésre elkülönített keretből lényegesen több pénzhez juthatnak, mint amennyit a decentralizált foglalkoztatási alapból elvontak. Az európai uniós pályá-zatok kiírásában is bízik. A régió önállósága, gyorsabb alkalmazkodóképessége szempontjából viszont előnyösebb volna, hogyha a decentrali-zált foglalkoztatási alap nagyobb lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!