Hírek

2009.01.05. 03:28

Állóvizeink nagy részét már jég fedi

<b>Szombathely, Sárvár</b> - A csípős hidegnek, az éjszakai mínuszoknak köszönhetően az állóvizek nagy részét jégtakaró borítja. A korcsolyázás azonban sok helyen tilos, életveszélyes.

Bajdó Bettina-Vojnovics Viktória

Tatai Péter, a Szova Zrt. szolgáltatási osztályának vezetője elmondta, hogy a szombathelyi Csónakázótó felületének mintegy 80 százalékát borítja jég. Ennek a jégrétegnek a vastagsága azonban bizonytalan, s mindvégig az is marad, mivel a tó egy átfolyó vízrendszert képez. A kifolyásoknál és a befolyásoknál nem tud a tó vize jéggé fagyni a folyamatos vízmozgás miatt. Nem borítja jégtakaró a tónak azokat a részeit sem, ahol a madarak tanyáznak, vagy szélvédettebbek. Emellett a víz folyamatos mozgása a tó többi részén is bizonytalanná teszi a jég vastagságát. Ráadásul mintegy 10-12 centiméternyi jégréteg kell a megbízható korcsolyázáshoz, a Csónakázótó jege pedig még a legvastagabb részein is csak a 8 centiméteres vastagságot éri el. Ezért a szombathelyi Csónakázótavon és a mellette levő horgásztavon tilos a korcsolyázás. Erre hét, a tó környékén elhelyezett tábla is figyelmezteti az embereket. Tatai Péter elmondta, hogy a víz átlagos mélysége 1,7 méter, de a legmélyebb pontokon a 2,1 métert is elérheti, ez még veszélyesebbé teszi a korcsolyázást. A tiltásnak az üzemeltető Szova Zrt. a rendőrség és a közterület-felügyelet közreműködésével szerez érvényt. A sárvári Csónakázótó adottságai mások, ezért itt adott a lehetőség a korcsolyázásra. A téli sport szerelmeseit tegnap reggel óta várja a mintegy kéthektárnyi jégfelület. Mészáros Tibor, a jégpálya felügyelője elmondta, hogy csak akkor engedélyezik a korcsolyázást, ha a jég vastagsága eléri a tíz centimétert. Tegnap, nyitáskor 10,5 centiméteres jégvastagságot méterek a tavon. Az első napon máris rengeteg korcsolyázó látogatott el a tóhoz. A megyeszékhely Csónakázótaván tilos a korcsolyázás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!