Hírek

2009.01.16. 03:27

Elektrografikusok

<b>Répcelak </b> - A Nyitott Tér Kulturális Egyesület legújabb tárlata ismét egy érdekes gyűjteményi egységből kínál válogatást: a számítógépes képalkotás jelentős képviselőjével és néhány magyar művész kísérleti műveivel ismertet meg.

Simon Erzsébet

Salamon Nándor bevezetésképpen azt mondta: a számítógép művészi alkalmazásának lehetősége szinte a kezdetektől izgatta az új utakat kereső, kutató kedvű képzőművészek, sőt irodalmárok képzeletét. Először rajzokat készítettek, képverseket, szövegeket írtak, ezeket másoló-, nyomtatógépekkel vitték át papírra. A másoló önmagában is kínált képalkotásra alkalmas fogásokat, módszereket. A másolt képeket, fotókat, rajzokat a legkülönbözőbb beavatkozásokkal - mozgatás, csúsztatás, torzítás, több réteg összemásolása - lehet átalakítani. A technika, az eszközök fejlődésével ma már szinte nincs határa a kép manipulálásának. A látvány, a képzelet végtelen terei nyílnak meg az alkotók előtt. Formák, színek játékos kavalkádját, vagy éppen azok szigorú rendjét varázsolhatja elénk a program, a gépek, és persze a művész fantáziája. Fény, mozgás, a természet rejtett arca vagy kézzelfogható valósága, a tudat mélységei, a kifejezést kereső gondolat eszköze, tárgya és célja lehet a monitoron megjelenített, másolt kép, átalakított fotó, elemekből szerkesztett montázs és kollázs.

A Nyitott Tér Galérián február 7-éig látható tárlat a Párizsban élő Joseph Kadar és néhány magyar művész munkáival ismertet meg. Joseph Kadar a hetvenes években kezdett behatóan foglalkozni az elektrografikával. Először az utazásai során készített fotóit alakította át másológéppel. 1985-től már kizárólag számítógéphez kapcsolt másolóval dolgozott. Salamon Nándornak 1989-ben volt szerencséje bepillantani kis műtermébe, s láthatta az akkor még kevéssé ismert sokszorosító alkalmatosságokat. Hihetetlenül energikus, remek szervezőkészséggel megáldott, szenvedélyes embert ismerhetett meg, aki kapcsolatteremtő adottságait felhasználva gazdag, rendezett gyűjteményeket hozott létre. Ezekből a 90-es években több művészeti múzeumot alapított Hajdúszoboszlón és Hajdú-Bihar megyében.

A számítógépes képalkotás megérintette a magyar festők, grafikusok, de még a műfaji határokat átlépő költők, írók fantáziáját is. Számos kiállítást rendeztek, egyesületekbe tömörültek, sikereket arattak külföldi szakmai seregszemléken is. Haász Ágnes, Halbauer Ede, Papp Tibor, Szombathy Bálint munkái mellett a sárvári kötődésű Somlósi Lajos egy alkotása is látható most Répcelakon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!